Kassán a Magyar Jelenlét Házában /MaJel, Erzsébet utca 42/ tegnap este ünnepélyes keretek között megnyitották a Kolár Péter Könyvtárat. A nagyszámú érdeklődő előtt levetítették azt a dokumentum filmet is, amit Nagy Imre készített Kolár Péterről, aki nem csak a kassai-, hanem az egész felvidéki magyar kulturális életnek az egyik meghatározó egyénisége volt. A Csemadokban helyi és országos szinten is végzett szervező munkájával elévülhetetlen érdemeket szerzett. Neki köszönhető a kassai Thália Színház önállósítása és négy év kivételével annak sikeres vezetése 1990-től 2011-ig.

Amint azt Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatónője elmondta, Kolár Péter a Rovás Polgári Társulás részére még élete során oda ajándékozta azokat a könyveket, amiket a Csemadok helyszűke miatt már nem tudott hol tárolni. Hasonló lépésre szánta el magát korábban a Kassai Polgári Klub is, mikor a bérelt helységüket kénytelenek voltak feladni, s így a Rovásnak a Kmeťova utcai házban, az egykori Löffler-villában most már hatezer kötetnyi könyvtára van.
Itt a Magyar Jelenlét Házában a Kolár Péter Könyvtárban azt az 1 750 darab könyvet érhetik el az olvasók, amelyeket Kolár Péter saját könyvtárából annak az özvegye, Eszter asszony ajándékozott a Rovásnak.
„Nagy megtiszteltetésnek vettük, hogy Eszter asszony úgy döntött, a Rovásnak ajándékozza Péter hagyatékából a könyveit. Amikor lehordtuk lakásáról a könyveket, amelyek teljesen kitöltötték a kisbuszunk belső terét, akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy ezeket a könyveket együtt kellene megőriznünk. És amikor Eszter asszony is beleegyezett abba, hogy ezekből a könyvekből a Kolár Péter nevét viselő könyvtárat alapítsuk meg, tulajdonképpen beindult a folyamat.”- nyilatkozta portálunknak Kovács Ágnes, azt is hozzá téve, hogy a könyvek elsődleges számba vételét, ideiglenes számozását Ferencei Boglárka végezte önkéntes munkában, melyben két barátnője: Vištan Laura és Hrčka Alexandra segítette. Hogy a könyvek abc-sorrendbe kerültek a polcokon, és végső nyilvántartási számukat is elnyerték, ez a Rovás Petőfi- programos ösztöndíjasának –  Gráf Dórának köszönhető. Megtudtuk azt is, számolnak a könyvtári állomány további bővítésével, de hogy megkülönböztethetőek legyenek a Kolár-hagyatékból származó könyvek, ezekbe bepecsételték azt az Ex Libris grafikát, amit Zeman Zoltán, a Rovás grafikusa tervezett.
Fontos tudnivaló még, hogy ez a könyvtár csak benti olvasásra kölcsönzi a könyveket. Ezt a döntésüket az indokolja, hogy nem áll jogukban büntetést kiszabni abban az esetben, ha valakinek megtetszik egy-egy könyv és „elvesztés“ oka mellett nem hozza vissza.
További fontos információ, hogy a Magyar Jelenlét Háza – benne a könyvtárral – mától minden nap 10-től 18 óráig tart nyitva, kivéve a pénteket, amikor csak 14 óráig.
/szasz/