„TU JE NÁŠ DOMOV”, magyarra fordítva: „ITT VAN AZ OTTHONUNK“ – ezzel a jelszóval indul a Smer-Szociáldemokrata Párt színeiben  a 2017-es őszi regionális választásokon a Kassa-megyei elnöki poszt megszerzéséért Richard Raši, Kassa jelenlegi főpolgármestere. Ezt a döntést nyilvánosan 2017. május 29-én /ma délelőtt/ a Kassa-megyei Önkormányzat székházának Tükörtermében tartott sajtótájékoztatón jelentette be Peter Žiga, a Smer országos alelnöke, gazdasági miniszter, akinek társaságában ott volt Zdenko Trebuľa, a Kassai Önkormányzati Kerület jelenlegi elnöke és az utódjául kiszemelt Richard Raši is.

Zdenko Trebuľa tizenkét év után saját döntése alapján fejezi be a megyei szintű aktív tevékenységét és engedi át a terepet pártbéli társának. Mint mondotta, elérte a nyugdíjkorhatárt és a családjával egyetértésben döntött úgy, hogy most már rájuk is több időt fog szentelni. „Én konzervatívabb felfogású vagyok, mint Richard Raši. A korszellem diktálta kreatívabb megoldások megvalósítására őt ezért a legalkalmasabbnak tartom“- mondotta az újságíróknak.

Richard Raši először arról beszélt, hogy hét évvel ezelőtt, amikor először kapott bizalmat a kassai főpolgármeteri poszt betöltésére komoly célkitűzéseket fogalmazott meg magának. Kassából egészséges várost, a kultúra és a sport városát kívánta kiépíteni, mind e mellett olyan helyet, ahol nagy beruházásokat és ebből következően új munkahelyeket  is teremtenek, s mind ezekre nem csak Kassa, hanem egész Kelet-Szlovákia büszke lehet.

Nos, tény hogy Kassa 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa lett, utána pedig az Európa sportvárosa címet is elnyerte és a számítástechnikai ipar területén országos szinten is a legjobb helyzetbe került.

Richard Raši megyei szinten is olyan beruházásokat szeretne megvalósítani, amelyek a jelenleginél sokkal több munkalehetőséget teremtenének, vagyis, hogy a családok egyben maradhassanak, ne kelljen a munka után Pozsonyba, vagy külföldre menniük. A prioritások közé sorolta még az infrastruktúra  minőségi fejlesztését. Megkülönböztetett figyelmet kíván fordítani a megyében a kultúra a sport fejlesztésére, de az egészségügyre és főleg a szociális szférára, ugyanis ennek a megyének a lakossága is rohamosan öregszik és ez új feladatokat generál.

A Kassai kerületben jelentős magyar és rutén nemzeti kisebbség is él. Róluk és a többi nemzeti kisebbség helyzetéről Richard Raši nem tett említést, viszont a romakérdést felhozta. „Nem térhetünk ki a romakérdés elől sem. Ennek megoldásában az első helyen az áll, hogy a törvényeknek mindenkire vonatkozóan érvényt kell szerezni“- mondotta határozottan.

Richard Raši megyei szinten nagy kihívásnak tekinti a turizmusban rejlő gazdasági lehetőségeket. Munkahelyteremtő lehetőségeket lát ezen a téren és olyan természeti szépségeket, amik megtekintésére nem csak Európából, hanem a világ más tájairól is ide lehetne csalogatni az érdeklődőket.

Szaszák Gy.
Fotók: Németi R.