Adósságtörlesztéssel kezdi az új színházi évadot a kassai Thália Színház. Lackfi János: Milyenek a magyarok című darabját eredetileg ugyanis a 2016/17-es évad utolsó bemutatójaként kellett volna megtartaniuk, de egyrészt technikai, másrészt kegyeleti okból (Kolár Péter, a volt igazgató halála) mostanra halasztották. A Czajlik József által megálmodott és színpadra állított darab nyilvános főpróbáját ma este tartják, a szlovákiai ősbemutatóra – a szerző jelenlétében – csütörtök este 19 órai kezdettel kerül sor, melyre a teátrum az alábbi szavakkal hívja a publikumot:

A Milyenek a magyarok című zenés útikalauz kül- és belföldieknek a nagysikerű Kassa, a szerelem városa elnevezésű sanzonestre kötődik, a közönségszórakoztatásnak ott megkezdett hagyományát folytatja. A sanzonest egy várost, Kassát vette górcső alá, a Milyenek a magyarok egy egész országot jár be. Az előző egy zenés séta volt, ez a mostani pedig egy zenés utazás. Korábban Kassa terei, utcái, épületei meséltek, most Magyarország települései és annak lakói vallanak. Egy ország, egy nemzet, egy mentalitás került a középpontba. Persze a hangvétel ironikus, szatirikus és csipkelődő. Keveredik földrajz és lélekrajz, érzelmes barangolás és szeretetteljes karika-túra.

A Czajlik József rendezte előadás kerete a kassai Milyenekamagyarok Rádió műsora. Az éter hullámain keresztül nyomon követhetjük a magyar ember egy napját, ébredéstől a mindennapi élethelyzeteken keresztül az esti lepihenésig. Életképek, riportok, hírek, közszolgálat és természetesen valódi magyar slágerlista váltják egymást. Többek között Hajós András, Mező Misi, Cseh Tamás, Presser Gábor, Kálmán Imre, Nádas Gábor, Dinnyés József, nem utolsó sorban Lakatos Róbert szerzeményei és közismert magyar népdalok hallhatók az előadásban. A kacagtató nagy magyar látleletbe fokozatosan beleszövődnek a kisebbségi lét kesernyésebb ízei is.

Az előadás Lackfi János költő, műfordító, drámaíró két nagysikerű kötetéből: a Milyenek a magyarok? és a Milyenek még a magyarok? című karcolatgyűjteményekből készült. A könnyed, játékos, groteszk humorú magyar jeleneteket szigorúan magyaros dallamok keretezik.

Milyenek is a magyarok? Kevés beszédű, magányos cowboyok és kocsmai hencegők. Lepedőakrobaták és sámlin reszkető Jóska bácsik. Hátrafelé nyilazók és cekkerben bontott csirkét cipelők. Alkoholisták. Dehogy alkoholisták, csak megisszák a magukét. Folyton panaszkodók és forrófejűek. Pacalevők és pizzafalók. Asztalsarkon busongók, akik párszor az asztalra csaptak és beleremegett a történelem. Valamikor nagyon tudtak focizni, most nagyon tudnak rá emlékezni. Ha meg akartak halni, mindig lerángattak magukkal egy törököt is. Ez a kalauz elkalauzol a földönkívüliek ismerős birodalmába, kiderül belőle, hogy kitalálták-e a magyarok az ideális társadalmat, igaz-e, hogy minden magyar tud atombombát gyártani és lóháton állva hatos fogatot hajtani. Ha valaki az előadás láttán nem tudja sírjon-e vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt.

/szasz/