A Kassai Gyermekvasút Polgári Társaság a hagyományokhoz híven a Csermelyvölgyi-kisvasút közkedvelt rendszeres járatait az idén is májusban indítja, de már áprilist elejétől kezdődően egy másfajta kezdeményezéssel is meglepi városunk lakóit. Amint azt Ľubomír Lehotský, a társulat elnöke portálunknak elmondta, a Kassai Regionális Turizmus szervezettel együttműködve azokra a helyszínekre szerveznek túrákat, melyeket a Szepességben az UNESCO a világörökség  kiemelten fontos látnivalói közé sorolt.

Hogy melyek ezek a helyek? Nos, mindenekelőtt a Szepesi vár, mely Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű építménye a maga nemében. A szikla, melyen a várat építették már időszámításunk előtt, az 5. évezredben is lakott hely volt, de az első nagy kiterjedésű erődöt a kelták építették itt ki, időszámításunk előtt az első, illetve a második század között. A vár múzeumában mindmáig őriznek is egy kelta pénzérmét, melynek az egyik oldalán egy lovat ábrázoltak. Ez azért érdekes, mert állítólag a vár alaprajza ennek a lónak a korvonalaira hasonlít.

A várról a legrégebbi írásos emlék 1249- ből maradt fel, ami IV. Béla királytól származik, aki a tatárjárás idején szorgalmazta a várépítéseket, és a szepesi püspöknek is egy területet ajándékozott, aki a vár területén saját költségén felépíttetett egy tornyot és egy palotát. A prépost megépítette a külső várudvart is, a tornyos bejárattal, lakóépülettel és a külső várfallal. Mivel a század végén mégis a közeli szepesi káptalanba költöztek, ezáltal ebben a térségben két jelentős közigazgatási központ működése alakult ki. Egyházi jelleggel – a káptalan, világi jelleggel – a vár. A vár a mindenkori szepesi ispánok székhelye lett, gyakran jelentős személyiségek lakhelye.

A szepesi várat 1961-ben nyilvánították műemlékké. A helyszínen 1970-től kezdve folytattak kiterjedt régészeti feltárásokat és ezzel párhuzamosan a felújításokat is elvégezték. A vár és környéke 1993-ban bekerült az UNESCO világörökségi listájára.  A váron kívül tehát a Szepesi káptalan és a Zsigrai-templon is ahhoz a védett örökséghez tartozik, amelyekhez a motorvonatos túrákat idén koratavasszal indítják. Ezeket a látnivalókat már az első túra alkalmával megtekintik. Fontos ezért előre úgy készülni, hogy a Szepesváraljai vasútállomástól a nap folyamán négy kisebb gyalog túrát is abszolválnak a résztvevők, tehát az időjáráshoz megfelelően kell öltözni.

Feltétlenül meg kell említenünk azt is, hogy a 810-es motorvonat a maga nemében már szintén múzeumi tárgynak számít – ezért ezzel utazni nem csak élmény, hanem több mint nosztalgia. Ezt a turista motorvonatot 2017. április 2-án, 7.20 órakor indítják a kassai fő vasútállomásról a Szepesváraljai célállomásra, ahonnan a turistákkal vissza este 17.10 órakor indul ugyanez a szerelvény. Mivel a motorvonat férőhely-kapacitása nem nagy, az érdeklődőknek ajánlatos időben lefoglalni a menetjegyet, amit akár elektronikus formában is megtehetnek ezen a címen: rezervaciedzk@gmail.com.

/szasz/