A világjárvány negatív hatásai továbbra is problémákat okoznak a vendéglátóiparban. A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége akut munkaerőhiányról számol be. A szakértők szerint több mint 20 ezer alkalmazott hiányzik a szektorban. Ezért a szövetség rendszerszintű változtatások mielőbbi elfogadását szorgalmazza.

Másfél évvel a legutóbbi járványügyi intézkedések feloldása után is kritikus a helyzet a vendéglátóiparban. Bár az elmúlt évben jelentős fellendülés történt az ágazatban, a legtöbb pályaelhagyó nem tért vissza a szektorba. A járványügyi intézkedések következtében a munkavállalók nagy része más ágazatokban helyezkedtek el. Közülük azonban csak néhányan tértek vissza, igy az idei nyári szezon kezdete előtt több mint 20 000 pozíció maradt betöltetlenül. A helyzet súlyosságát főként a munkáltatók érzékelik, akiknek egyre nagyobb nehézséget jelent vállakozásuk fenntartása.

A jelenlegi állapotnak több oka is van. Kezdve a szakközépiskolai képzés hiányosságaival, a szakma megítélésén keresztül egészen az alacsony bérekig. Mindez kihat a vendégek elégedettségére is.

A pandémia után az orosz-ukrán háborús helyzet is változásokat hozott a szektorba. Az ukrajnából érkező menekültek egy része a vendéglátásban helyezkedett el, enyhítve ezzel a munkaerőhiányból adódó problémákat.

A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint a vendéglátóipar fellendítéséhez gyökeres változásokra lenne szükség. A problémákra megoldást jelentene a duális oktatási rendszer előmozdítása, a szakképzések összehangolása a piaci igényekkel, valamint a munkaerőpiac megnyitása a külföldi munkavállalók számára.

A szakképzett munkaerő hiánya nemcsak a vendéglátóiparban van jelen. Egy olyan problémáról beszélünk, amely rendszerszintű változtatások bevezetése nélkül veszélyeztetheti az egész ország gazdasági helyzetét.

Pracu Eszter