November 10-én a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola alsó tagozatos tanulói interaktív kiállításon vettek részt a Kultúrpark Bravo termében „A könyv laboratóriuma” címmel, ami egy európai, a Transbook – „A gyerekirodalom mozgásban” című projekt keretén belül valósult meg. A tervezet egy olyan európai kezdeményezés, amely támogatja a könyv digitalizált formához való átmenetét és elősegíti a gyermekkiadás nemzetközivé tételét, hisz a 21. században megcsappant az emberek olvasási kedve és szabadidős programként is kevesen olvasnak.

A gyerekek a hagyományos könyvkiállítás helyett digitális és interaktivitásra ösztönző könyvtárban találták magukat, ahol a szokványos papír mellett más, nem mindennapi anyagokat is „forgathattak”. Itt mindenki érinthetett, érzékelhetett, hanganyagot hallgathatott, felvehette a 3D-s szemüveget, papírt vágott, lapozhatott,  próbálkozhatott, tintával és átlátszó üveggel kísérletezhetett, térfogatot nagyított,  kiegészíthetett, mozoghatott, amivel az „olvasó“egyben sok-sok nem várt érzékszervét is bekapcsolta.

Az óriási élményt nyújtó „könyvkiállításon“, mely november 26-ig tekinthető meg, a gyerekek megismerkedtek  a jővő olvasásának lehetőségeivel, ami igen látványos, szórakoztató és vonzó volt, de egyenlőre sci-fi regénybe illett.

Tóth M.
/Fükő Gy. felvételei/