A nemzeti kisebbségek színházainak finanszírozásáról ismét tárgyal a kulturális minisztérium. Amint azt Rigó Konrád kulturális államtitkár a sajtóval közölte, ezúttal egy olyan átfogó koncepción dolgoznak, amely az érintett intézmények „komplex finanszírozását” szögezné le.

Az újabb intézkedést azért kellett elkezdeni, mert több ízben is elhangzott már, hogy a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozó intézmények valamennyijének nem csak regionális, hanem országos jelentősége is van. A Kultúrpolitikai Intézet elemzéséből kiolvasható, hogy a kisebbségi színházak évek óta alulfinanszírozottak, ráadásul az előadásaik közel felét nem a székhelyükön, hanem az ország más pontjain játszák.

A kulturális minisztériumban a tervezet kidolgozásával a kultúra fejlesztésével foglalkozó főosztály dolgozik és az egész folyamat közvetlen koordinátora a kisebbségi kulturális szakosztály. A dokumentumot már e héten tárcán belüli egyeztetésre bocsátják. Ennek a kérdésnek a rendezése a kassai Thália Színházunkat is érinti.

/sz/