Növekvő irányt vett fel a kassai repülőtér, a lengyel LOT légitársaság után most már a Turkish Airlines is bejelentette, hogy járatot indít Kassa és Isztambul között. A török légitársaság döntése hátterében turisztikai és gazdasági érvek is húzódnak. Történetesen az, hogy Kassához közel van a Magas-Tátra és ez a repülőtér Észak-Kelet Magyarország, Kárpátalja és Dél-Kelet Lengyelország lakosai számára is elérhető.  A török és lengyel járaton keresztül Kassáról átszállással  szinte az egész világba el lehet majd jutni. A járat beindításában Masri Katalin, légiforgalmi-turisztikai szakértőnek is nagy szerepe volt, több éves munkájuknak köszönhető az Isztambul-Kassa járat.

,,Közel-Kelet, Afrika, egész Ázsia – olyan városokba repülnek, amelyekben kevés légi társaság található.  Mivel a LOT, az Austrian Airlines és a Türkish Airlines is egyazon szövetség, a Star Alliance tagja, ezért lehetséges, ha a három repülőtársaság meg tud egyezni, akkor össze lehet kötni az ő közös járataikat is. Tehát: Varsóból Kassán keresztül el lehet majd utazni Ázsiába – azokra a helyekre, ahova a LOT nem repül. Viszont Isztambulból, a Közel-Keletről Kassán keresztül szinte egész Ázsiából Isztambul Kassán keresztül Észak-Amerikába is akár.
A Türkish Airlines a világ egyik legnagyobb légitársasága, mely a világ 284 desztinációjába indít járatokat. A közvetlen légi járatot Isztambul és Kassa között valószínűleg ősszel , de akár már nyáron is beindíthatják.” – árulta el portálunknak Masri Katalin, légiforgalmi-turisztikai szakértő, az Albatros utazási iroda vezetője.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Masri Katalin, légiforgalmi-turisztikai szakértő, az Albatros utazási iroda vezetője

Nagy a titkolózás a török járat körül – se a menetrendet, se a jegyárakat nem lehet tudni. A kassai repülőtér tavaszi menetrendje továbbra is tartalmazza a kedvelt desztinációkat, de az már újdonságnak számít, hogy a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT, heti 6 alkalommal rendszeres járatot indít március harmincadikától a Kassa – Varsó vonalon oda-vissza.

2016. március 27-től lép érvénybe a kassai repülőtér új menetrendje. A WizzAir továbbra is három angliai desztinációba repül: London-Luton, Doncaster-Sheffield  és Dél-Anglia – Bristol. A cseh légitársaság továbbra is Pozsonyba és Prágába repül, hetente négyszer pedig Kijevbe is. Az Austrian Airlines a heti 10 helyett 12 alkalommal repül majd Kassáról Bécsbe, így kettővel növekszik a járatok száma.  Május végén  indul a nyári turisztikai idény is, ahol a fapados járatoknak köszönhetően idén sem maradhatnak ki a görög, olasz és balkáni térségben lévő közkedvelt tengerparti desztinációk.