Lezárult a Kassai Magyarok Fóruma által indított „Az életem útja” oral history sorozat első évada. Célunk az volt, hogy olyan nyugdíjas korú Kassához kötődő embereket mutassunk be, akiknek az élete érdekes, tanulságos, és okulásul szolgálhat a következő nemzedékek számára is. Az alábbi linkekre kattintva belehallgathat azokba a beszélgetésekbe, amelyeket Köteles Szabolcs készített:

– HALÁSZ GYÖRGY – helytörténész, a Henszlmann Imre Történelmi Társaság alapítója.
A beszélgetésből többek között kiderül, milyen volt a régi Kassa, milyen volt a Korzó, milyen volt a Strand, miért jó temetőkben nézelődni, de megtudhatjuk azt is, ki volt Henszlmann Imre és Gerster Béla.
https://youtu.be/We3r74vuTpY

– BEKE SÁNDOR – rendező, a kassai Thália Színház alapítója A beszélgetésből többek között kiderül, hogy a színház alapítás vietnami bokorharcra emlékeztetett, hogy mai napig senki sem akarja a másik színházát igazán szeretni, de szó esik olyan feszült előadásról, amely közben a nézők rendszeresen elájultak, és hogy nincs az a hatalom, ami egy kisebbségi színházat meg merne szüntetni.
https://youtu.be/Xm7wH-WlQsw

– PÁSZTÓ ILDIKÓ és PÁSZTÓ ANDRÁS – tanárházaspár A beszélgetésből többek között kiderül, hogy milyenek voltak a tanárházaspár kassai kezdetei, milyen hely volt az Ipari és a Gimnázium, hogyan alakult meg az Iparista Kisszínpad, de szó esik a rendszerváltásról és a Thália Színház önállósodásáról is.
https://youtu.be/DHDOerDKIcE

– HOMOLYA ÉVA – tanár a Csengettyű kórus alapítója A beszélgetésből többek között kiderül Homolya Éva hogyan emlékszik gyermekkorára, főiskolai tanulmányaira, a kassai magyar alapiskolában és gimnáziumban letanított évtizedekre, alaposan körbejártuk a Csengettyű kórus sikerekben gazdag történetét, és megtudtuk, létezhet-e tökéletes produkció.
https://youtu.be/M8H9hLd_Rwg

– RÁCZ OLIVÉR – orvos, egyetemi tanár
A beszélgetésből többek között kiderül, Rácz Olivér hogyan emlékszik a gimnáziumi éveire, melyik a kedvenc műve édesapjától, hogyan élte meg 1968-at, majd 1989-et, de szó esik csodákról, vallásról, tudományról, és a kassai magyar közösség helyzetéről is https://youtu.be/DqE8pbEparU

A beszélgetések a Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor) támogatásával készültek.

Hanesz Z.