A Kassai Polgári Klub rendezésében 2021. szeptember 26-28 között Kassa szülöttjére, a világhírűvé vált filmrendezőre Radványi Gézára (1907-1986) emlékeznek, aki mint az ismeretes Márai Sándornak (1900 – 1989), a szintén világhírűvé vált írónak a testvérötse – tehát mindketten a Grosschmid-család szülöttei.

Az V. Radványi Géza Emléknapok  vasárnap, 15.30 órakor a filmrendező szülőházának falán – Mészáros utca 35 – elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődik, ahol dr. Hetey Ágota, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja mond beszédet. Ezt követően tárlatvezetésre kerül sor a Márai Sándor Emlékmúzeumban, ahol viszont a fő téma most Radványi Géza lesz. A vasárnapi rendezvény 17.00 órakor a MaJel Rovás Centrumban /Erzsébet u. 42/ folytatódik, ahol Tasnády Fekete Máriáról (1911-2001) Radványi élettársáról Muszatics Péter és Marika von Radványi mond el fontos tudnivalókat. Utána Radványi Zárt tárgyalás című filmjének a levetítése előtt erről az alkotásról szintén Muszatics Péter filmkritikus oszt meg néhány érdekességet a közönséggel.

Szeptember 27-én, hétfőn 16.30 órai kezdettel – szintén a Rovás Centrumban -könyvbemutatót tartanak. A jelenlévők Szekfű András: Így filmeztünk 3 – Jancsó és köre című dokumentum kötetével ismerkedhetnek meg. A szerzővel Ötvös Anna beszélget. 17.30 órai kezdettel szintén egy kassai születésű kiváló filmrendezőre, Bacsó Péterre (1928 – 2009) emlékeznek. Róla az özvegye – Hudák Ilona, továbbá Halász György,a kassai Henszlmann Imre Helytörténeti Társaság elnöke oszt meg autentikus ismereteket, majd a Fejlövés című filmjét vetítik le.

Az V. Radványi Géza Emléknapok záróeseményeire a Rovás Centrumban szeptember 28-ánkedden kerül sor. 17.00 órai kezdettel egy további kassai születésű filmrendezőről, Bán Frigyesről(1902 -1969)  és kultikus filmjéről, a Talpalatnyi földről Szekfű András tart bevezető előadást, majd a film levetítése után a filmről és a rendezőjéről szintén vele beszélgethetnek a nézők.

/sz/