Kassa főpolgármestere szeretné újraszámoltatni a megyei választások szavazatait. Ezen kérelmét már az Alkotmánybíróságra is benyújtotta, konkrétan a Nagymihályi járásbeli Kráskarebrény (Zemplínska Široká) községben leadott szavazatokra vonatkozóan.

Raši azzal érvel, hogy az említett községben a választókörzeti bizottság jegyzőkönyve szerint 88 szavazatot kapott, míg a hivatalos eredmények között 0 szerepel.

A választások lezajlása elleni kifogásokat az eredmények kihirdetését követő 10. napig lehet benyújtani.

Az egyetlen törvényes útja annak, hogy kiderítsük, nem történt-e hasonló eset máshol is, az az, hogy Alkotmánybíróság újravizsgálja a szavazatokat egész Kassa megyében. Ugyanis több, mint 10%-nyi különbségről van szó a szavazatok összességében köztem és a győztes jelölt között, és még így is csak egy választókörzet bizottságról beszélünk a 800 közül. Ezért kérelmezzük annak ellenőrzését, hogy a választókörzetek jegyzőkönyveiben szereplő szavazatok összege azonos-e a Statisztikai Hivatal által hivatalosan közölt eredményekkel. Lehetséges, hogy csak egy egyszeri hibáról van szó, de ugyanakkor nem zárhatjuk ki, hogy máshol is mulasztás történt, tehát az Alkotmánybíróságon múlik, hogy vizsgálatot indít-e.” – jelentette ki Raši.       

Az újonnan megválasztott megyeelnök, Rastislav Trnka viszont nem fél a szavazatok újraszámolásától. Szerinte Raši lépéséből csak az derül ki, hogy pártja, a Smer nem képes feldolgozni a vereséget, továbbá szomorúnak találja, hogy az utolsó percben és ilyen keretek között cselekszik.

November 16-ig összesen 3 panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságnak a szavazás alkotmányellenes, illetve nem törvényes lefolyása miatt, amelynek 90 napja van dönteni róluk, ugyanúgy, mint Raši panasztételének ügyéről is.

Forrás: Korzár Košice, borítókép: Košice Online