A 2017 november 4-én megtartandó megyei választásokon a Magyar Közösség Pártja a Kassai Önkormányzati Kerület elnöki posztjának megszerzésében  Richard Rašit , a Smer jelöltjét fogja támogatni. A megállapodásról szóló jegyzőkönyvet tegnap írták alá, amit közös sajtóértekezleten Zachariáš István az MKP kerületi elnöke, Peter Žiga a Smer kerületi elnöke és Richard Raši elnökjelölt együttesen jelentettek be.

Richard Raši, Kassa jelenlegi főpolgármestere a sajtóértekezleten is kiemelte, hogy Kassa Megyében több nemzetiség békésen él egymás mellett és éppen ez a sokszínűség jelenti azt az értéket, amire a jövőben is építeni lehet. Portálunknak nyilatkozva azt erősítette meg, hogy az MKP-val egyetértésben fontosnak tartja, hogy az autópálya a déli vonalon is felépüljön, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy Gömörben is fellendülhessen az ipar és a turizmus céltudatos fejlesztése. Raši az Ung-vidéken és a Bodrogközben, valamint a Kassa-vidéki járásban is fontosnak tartja az úthálózat infrastruktúrájának javítását és a tömegközlekedés megreformálását is. Mint mondotta jelenleg aránylag sokan még Kassára járnak be dolgozni. El akarja érni, hogy a tömegközlekedési eszközök menetrendje jobban össze legyen hangolva, hogy az utasok a lehető legrövidebb idő alatt eljuthassanak a célállomásra. Mindez a falukból a járási székhelyekre való bejutásra is érvényes lesz.

Richard Raši utalt arra is, hogy az MKP és a Smer között megyei szinten eddig is jó volt a kapcsolat, hiszen Zdenko Trebuľa megyeelnök vezetésével a tizenkét év alatt sok hasznos munkát elvégeztek. Raši abbéli reményét is kifejezte, hogy a választók továbbra is bizalmukról fogják biztosítani az MKP képviselőjelöltjeit, ugyanis fontos, hogy a magyar képviselet ne gyengüljön meg a megyei önkormányzatban. Mint mondotta az oktatásügyben, a kultúrában és a turizmus fejlesztésében is meg kell fogalmazni a fejlesztéseket. Prioritás marad a munkahelyteremtés. Támogatni szándékozik azokat a vállalkozói igyekezeteket is, melyek során az elmaradottabb régiókban esetenként legalább 10 embernek biztosítani lehet majd a megélhetését. Reméli, hogy a magyarok a megye vezetésében is ott lesznek, és a választási programba bekerülnek a polgárok jogos elvárásai.

Zachariaš István, az MKP kerületi elnöke, a Kassai Önkormányzati Kerület alelnöke a megkötött támogatási szerződésről a portálunknak a következőket mondta:

„Pártunk járási konferenciáin és a kerületi tanácsban is megvitattuk a különböző választási lehetőségeket. Beszéltünk arról is, hogy esetleg Furík Csaba vagy én jelöltessem magam az elnöki posztra, de végül is a legésszerűbb megoldásnak az tűnt, hogy megyei szinten folytassuk az együttműködést továbbra is a Smerrel. Tárgyaltunk Richard Rašival is, és a bizalom megerősödött. El kell mondanom azt is, hogy a Híd kerületi vezetőivel is tárgyaltunk. Megállapodtunk egy időpontban, hogy mikor fogjuk eldönteni milyen együttműködés lesz közöttünk, ha lesz. Nos, a megbeszélt időpont előtt egy nappal a Híd bejelentette, hogy ők saját megyeelnök jelöltet indítanak Pataki Károly, Királyhelmec polgármestere személyében. Ez nem volt korrekt lépés. De meg kell jegyeznem, a mi döntésünket végül is nem ez határozta meg. Meggyőződésünk, hogy Richard Rašinak van esélye megnyerni a választásokat! Bízunk benne, hogy az elnökké választását ezért a magyar választópolgáraink is támogatni fogják, mint ahogy az MKP képviselőjelöltjeit is. Fontos, hogy a magyar gondolkodásmód továbbra is jelen legyen a megyei önkormányzatban. Ha ezt újra elérjük minden képen fontos lesz, hogy Rašinak ki kell mondania: a magyarságnak meg kell jelennie a megye vezetésében. Ha ezt újra elérjük már csak a tárgyalásoktól fog függeni, hogy milyen pozíciók megszerzéséről lehet szó. Szeretném azt is megjegyezni, hogy a jó együttműködésnek tudható be az is, hogy a megyei hivatalunkban jelenleg 32 olyan szakember dolgozik, aki magyarul is beszél. Ez nem minden megyében van így. Ezt az értéket is őriznünk kell!“

Az MKP és a Smer között megkötött  megyei választási szerződésre a felek a Tokaji-borvidék szlovákiai részéről származó nedüvel koccintottak. Richard Raši itt is megjegyezte, hogy ennek a térségnek a fejlesztésére is még nagyobb figyelmet kell fordítani.

Szaszák Gy.
/fotó:szaszák/