A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola betlehemes csoportja december 12-16 között Szabadkára utazott, mivel idén karácsony rangos eseményét, a 11. Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozót Délvidék rendezte meg. Az iskola 13 tanulója Pribék Emőke és Tóth Mónika tanárnők kíséretével felkerekedett, hogy most ők vigyék az örömhírt délvidéki barátaiknak.

Először tíz éve, 2008-ban Kecskeméten találkoztak több országból érkező magyar fiatalok.  A program szervezői – a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola pedagógusai elsődleges célként tűzték ki a betlehemi népi hagyományok megőrzését és a Kárpát-medencei magyarság kapcsolatainak ápolását.

Miskolcon felvettük a buszunkba a beregszásziak küldöttségét, onnan együtt utaztunk Kecskemétre. Ott finom ebéddel vártak ránk, majd a kápolnába mentünk, ahol Papp Zsolt, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója (a program ötletgazdája) köszöntött minket. A betlehemesek fogadalma után bepakolás és búcsúzás után már a kecskemétiek népes csapatával mentünk tovább.

Szerdán késő délután találkozott a szabadkai „Munkás Jézus” Plébánián – ami állandó bázisunk is lett – a mintegy 80 tagot számláló vendégsereg Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Kecskemétről. Az ünnepélyes megnyitón Szakály József atya köszöntötte a résztvevőket. Ezután a vendég gyermekek csatlakoztak az őt befogadó család képviselőjéhez, és együtt indultak haza. Másnap a csoportok főhadiszállása a hajdújárási Petőfi Sándor iskola és a Noszán és Királyhalmon lévő tagiskola lett, ahol tanórákon vettünk részt, ismerkedtünk egymással. Itt több osztálynak mutathattuk be műsorunkat.

Délután szabadkai városnézés következett, megnéztük a város történelmi és kulturális nevezetességeit, egyebek mellett a Ferencesek templomát, a Városházát, a Városi Múzeumot, a Zsinagógát, a Gimnáziumot és a Kosztolányi szobrot, valamint a Katedrálist, majd a karácsonyi vásárban nézelődtünk. Ezután beöltöztünk és nekiláttunk betlehemezni. Egyik csoport sem tétlenkedett, elindultunk a családokhoz, akik már vártak minket, sok esetben még vendégeket – nézőközönséget is hívtak erre a nem mindennapi eseményre.

Pénteken délelőtt a Žarko Zrenjanin Speciális Általános és KözépIskolába látogattunk. Este újra betlehemezés következett. Fantasztikus érzés volt az igazi téli hangulatot árasztó, havas utcákon vándorolni a házak között. Felejthetetlen volt a találkozás a kedves vendéglátókkal! Két nap alatt az öt betlehemes csoport (Kecskemét 1.–2, Csíkszereda, Beregszász, Kassa) 35 családot látogatott meg, mindenütt terített asztal és rengeteg szeretet várt minket. Sok helyen a nézők könnyekig meghatódtak – néha mi is.

Szombaton vendéglátóinkkal ellátogattunk Zentára. A törökök elleni győztes csata emlékére koszorút helyeztünk el, majd meglepetés várt ránk, korabeli fegyver- és harci bemutatón vettünk részt egy hagyományőrző csapatnál. Hazautazás és némi felfrissülés után a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületébe siettünk. A búcsúesten minden csoport újra előadta a betlehemes játékot, majd fogadás és táncház következett. Örömmel énekeltük szép népdalainkat és roptuk a táncot a Talentum Egyesület tagjainak értő vezetésével.

Vasárnap délelőtt a Munkás Jézus templomban adventi misével fejeződött be a 11. Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozó. Már csak a könnyes búcsú jött, és indultunk haza. A hosszú úton volt idő rendezgetni az élményeket.

Felejthetetlen, nem mindennapi pillanatokat éltünk át, számos barátság szövődött, erősödött meg.

Tóth M.