A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tízedik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár versenyt „X. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel. Nagyon nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a mechatronika szakágon belül egyedül a kassai Szakkay József Szakközépiskola képviselhette a Felvidéket. A fesztiválra Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor. A helyszínen 41 szakmán belül több ezer diák képviselte magát és iskoláját. A versenyzők számát már csak a látogatók tömege haladta meg. A látogatók többsége közvetlenül pályaválasztás előtt álló általános iskolák diákjai voltak.

Mi, diákok a versenyről először Ing. Asszonyi Árpád tanár úrtól értesültünk. A lehetőséget megragadva azon nyomban jelentkeztünk heten. Az első körben egy teszttel kellett megmutatnunk szakmai tudásunkat, amelyet egy szóbeli felelet követett. A feladatok szorosan kapcsolódtak szakunkhoz, és annak minden egyes ágát felölelték. Az első kört valamennyien sikeresen teljesítettük, így az elődöntőbe kerültünk, ami már Budapesten, a Festo cég épületében került megrendezésre. A második fordulóban mi, határon kívüliek egymással versengtünk egy nappal az anyaországiak elődöntője előtt. Rajtunk kívül még a Vajdaságból érkező diákok voltak jelen. Az elődöntőben láthattuk a Festo felszereltségét és korszerűségét. Megpillanthattuk legújabb technológiáikat és a rendkívüli precízséget, amit a cég képvisel.

A döntőre már csak nézőként érkeztünk. Az esemény óriási területet foglalt el a Hungexpo területén. Két különálló részre volt osztva. Az egyik hangárban a porral és hangzavarral járó versenykategóriák vettek részt, mint például a kőműves, vízvezeték, asztalos… szakok. A másik hangárban pedig a programozóktól kezdve a pincéreken és szakácsokon keresztül egészen a fodrászokig, kozmetikusokig szinte bármilyen versenyszámban vetélkedő diákokkal találkozhattak a látogatók. A fesztivál ünnepélyes megnyitóját Gáspár László előadóművész kezdte egy rövid előadással. Ezt követően abban a megtiszteltetésben lehetett részünk, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor beszédjét hallhattuk, amelyben a szakma szerepének fontosságáról és az előttünk álló lehetőségekről szólt.

Felettébb érdekes és kreatív ötletnek tartjuk azt, hogy a versenyzőket nem szigetelték el a verseny folyamán a látogatóktól. Az arra járók figyelhették az igyekvő diákok sokaságát. Ez azt eredményezte, hogy sokszor önkéntelenül is percekig csodáltuk egy-egy szobafestő, cukrász, vagy elektrotechnikus igényes, pontos munkáját, ahogy épp a feladatait végezte. Számos elfoglaltságot kínált még az esemény ezen kívül. Számtalan cég jelent meg, különféle bemutatókkal, kisebb-nagyobb játékokkal, termékbemutatókkal. A középiskolások érdeklődhettek továbbtanulási, ill. álláslehetőségekről.

A X. Szakma Sztár Fesztivál egy felejthetetlen és igencsak hasznos élmény volt mindannyiunk számára. Lehetőségünk volt jobban megismerni Magyarország szakközépiskoláinak színvonalát, a magyarországi diákok képességeit. Nagyon rokonszenvesnek tartjuk azt az elgondolást, hogy a szakiskolákat támogatni kell, hogy a diákokra és jövőjükre figyelmet kell szánni. Még egyszer szeretnénk megköszönni, hogy részt vehettünk. Jövőre találkozunk.

Hegyi Dániel,
a kassai Szakkay József Szakközépiskola Veres J.-díjas diákja