A kassai Szakkay József Szakközépiskola 3 diákkal vett részt a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziuma által meghirdetett „Tésztahíd építés” versenyen. Meghívásukra a két iskola több mint 40 éves együttműködése adott alapot. Érkezésünkkor a tanintézmény főigazgatója Hicsó György, a tagintézmény igazgatója Pesti László és helyettese Földi László fogadott bennünket.

A verseny feltétele minden szakközépiskola számára egyforma volt. A versenyre  50 szakközépiskola jelentkezett.

A kassai Ipari színeiben Sztasko Gergely (III.A), Tamáš Lóránt (III.A) és Bačo Levente (II.A) vett részt. Munkájuk már a verseny előtt elkezdődött. Szakmai tanácsokat az iskola tanáraitól kaptak. Annak ellenére, hogy a választott konstrukció teljesen eltérő volt a szokványostól, mindenki díjazta a nem általános kialakítást és az új technológiai megoldásokat.

Most pedig hallgassuk meg a résztvevőket: Bačo Levente: „A cél minden esetben az volt, hogy egy-egy híd minél nagyobb súlyt elbírjon. A jelenlegi terhelési világrekord 578 kg. A tésztát a benevezők a szervezőktől kapták, így mindenki ugyan olyan feltételekkel indulhatott. Az egyes tésztaelemek aprólékos darabolásán és megmunkálásán túl az egyik legfontosabb tényező a megfelelő ragasztó kiválasztása volt. Nekünk kellett eldöntenünk, milyen konstrukciót választunk. A hidat szabadidőnkben sokszor a késő esti órákig terveztük építettük. Örömünkre a híd 21 kg terhelést bírt ki. A közép mezőnyben végeztünk.”

Sztasko Gergely: „Maga a verseny nagyon érdekes volt. A hidakat szakítógépen töréspróbának tették ki. Ez néha nagy látványosság volt, amit minden résztvevő nagy tapssal díjazott. Már azt hihetnénk, hogy a teherbírás mellékes, fő a látványos törés. Voltak csapatok, akik nem engedték teljesen összetörni a hidakat, ahogy mi sem. Túl sok munka van benne, meg tanulmányozni szeretnénk, hogy hol, hogyan, miért tört el.”

Tamáš Lóránt „Nagyon tetszett az egész verseny. A hangulat kiváló volt. Egymásnak drukkoltunk. Jártunk az asztalok között és csodáltuk egymás műveit. Sok érdekes megoldást, konstrukciót láttunk. A tapasztalatok és a látottak alapján, ha hazamegyünk, azonnal hozzáfogunk egy új híd fejlesztésébe. Ha jövőre is rendeznek, versenyt szeretnénk újra itt lenni, de már nagyobb eséllyel indulni. Az újságírók interjút készítettek velünk és a szolnoki tévében is szerepeltünk.”

Szolnokon a testvériskolánk nagy szeretettel fogadott minket. Örültek, hogy iskolánk elfogadta a meghívást, és ezzel is emeltük versenyük színvonalát, mivel külföldi résztvevők voltunk. A délutáni eredményhirdetés után csapatunk részt vet a „Szakiskolák éjszakáján”. Itt az iskolánk bemutatása volt a cél.

Az úton hazafelé megbeszéltük a tapasztalatokat, észrevételeket. Mindnyájan egyet értettünk abban , hogy ez a verseny jól sikerült és a mai iparista is méltóan az iskola nevéhez helyt tud állni.

Ing. Válent Béla