A színház- és a film kulisszatitkaiba bepillantásra vágyó gyerekek az idén is részt vehettek Varga Anikó színművésznő egyhetes Színházi és Filmes Alkotótáborában, mely július 15-19 – én zajlott Kassán. Az immár harmadszor megrendezésre került nagy népszerűségnek örvendő kétnyelvű táborba ezúttal 43 színészpalánta érkezett Kassáról és környékéről, sőt egy rajongó kislány egészen Dunaszerdahelyről.

A gyerekek a színészi játékon túl belekóstolhattak a jelmez- és díszlettervezők, sminkesek és operatőrök munkájába is. A tábor első napján spontán kialakult a négy alkotócsoport: Az „IC”, az „Octopusok”, a „Miniművészek” magyar nyelven alkottak, míg  a „Menekülő gombócok” a szlovák csoportot erősítették. A táborozók profi szakemberek irányításával lépésről – lépésre írták saját darabjuk forgatókönyvét. A színészi munkát Varga Anikó, Szabadi Emőke, Pásztor Tibor színművészek és Mirka Košická rendező segítették. A filmkészítés rejtelmeibe Tóth Károly színművész, Szaszák György és Kovács Dávid fotós-filmes szakemberek vezették be a gyerekeket, a képzőművészeti alkotásokat Jakab Réka képzőművész irányította, valamint a tábori munkát Kiss Óváry Veronika és Tóth Mónika pedagógusok segítették. A foglalkozásokat számtalan nonverbális és verbális kommunikációs -, interakciós – és beszédfejlesztő – gyakorlat, valamint koncentrációs és improvizációs játék színesítette.

Ismét nagy sikert aratott Jozef Kačmarčík, a Szlovák Tudományos Akadémia kísérleti fizikusának látványos bemutatója az  alacsony hőmérsékletű fizika varázsáról, ahol a folyékony nitrogén viselkedése volt a téma;   és környezettudatos életmódra hívta fel a figyelmet Miroslava Badidová interaktív előadása is.

Az egyhetes lelkes munka megkoronázása a pénteki teltházas bemutató volt, ahol a csoportok nagy sikert arattak. Mindenki rengeteg hasznos képességgel, nagy adag önbizalommal, tapasztalattal, élménnyel és új barátságokkal gazdagodott.

TM