A Tőketerebesi Andrássy-kastélyban, melyben a Tőketerebesi dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ székel – a Kassai Kerületi Önkormányzat alapítói hatáskörébe tartozó közművelődési intézmény – egy új, hiánypótló, a legkorszerűbb ismeretátadási módszereket alkalmazó, egyedi tervezésű kiállítás létesítése van tervben, amely a gróf Andrássy család sokrétű történetét hivatott bemutatni. A projekt keretében fog megvalósulni a kastély történelmi parkjának a teljes körülkerítése. Emellett a kertben elhelyezésére kerül két darab „okos pad” korabeli muzsikával, illetve a francia parkot bemutató rövid, romantikus történettel. Ezek a kültéri élmény- és működésbéli elemek kellemes pihenést nyújtanak majd egész családok részére. Az Andrássy-örökség bemutatására és a kastélyról visualguide vezetés készül. 

A közös szlovák-magyar projekttel erősödnek majd az egyes ágazatok közti viszonyok is, mint pl. Kassa Megye, környező települések, művészeti- és kulturális testületek között, a két kelet-szlovákiai szomszédos térség között (Zemplín, Abov) és a szomszédos magyarországi térségek között (Zemplén,Tokaj). Ez által pozitívan növekszik az emberek viszonya saját térségükhöz, egyben növekszik történelmi tudatuk, egyben emelkedik a térségbe látogatók száma is.

Az INTERREG V-A keretében megvalósuló projekt összköltség: 599 381,20 EURO, ebből EU-s támogatás: 509 474,02 EURO (85%), nemzeti hozzájárulás az állami költségvetésből: 59 938,12 EURO (10%) valamint a Múzeum saját hozzájárulása (Kassa Megye költségvetéséből): 29 969,06 EURO (5%).Vezető partner: SNC Art Kiállításrendező Kft. / SNC Art Ltd., Biatorbágy, Magyarország. További partner: Pácin Községi Önkormányzata, Magyarország. Teljesítési határidő: 2020.11.01-től – 2022.10.31-ig.

A szlovák–magyar határmenti terület gazdag épített kulturális örökségekben, amelyekből hiányoznak a látogatókat vonzó újszerű, innovatív kiállítási tartalmak. A projektben részt vevő települések közös kihívása és egyben lehetősége örökölt kulturális értékeiknek a megújítása és bemutatása oly módon, hogy vonzó úti céllá váljanak, és rentábilis fentarthatóságot biztosítsanak.

/sz/