A kassai P.J. Šafárik Egyetem Orvosi Karának tudósai az óturai Chirana-Medical rt. fejlesztőmérnökeivel a tüdő művi úton történő ventilációjának megoldásában már 14 éve működnek együtt és mára az általuk kifejlesztett lélegeztetőgépnek egy olyan – immár – harmadik generációját alkották meg, amivel a vírussal fertőzött betegek életben maradási esélyeit nagyban növelni lehet. Találmányukról a projekt résztvevői ma értesítették a sajtót.

Doc. MUDr. Pavol Török, CSc., feltaláló a portálunknak elmondta, hogy ez az új lélegeztetőgép már többfunkciójú, melybe a legmodernebb mesterséges intelligenciát is beépítették. Ennek tudható be, hogy sok információval ellátja az orvost a tüdő belsejében kialakuló helyzetről, segíti abban, hogy jobban tudja az oxigént átvinni a tüdőn. Mind e mellett arra is felhasználható, hogy a tüdőből a váladékot műtéti beavatkozás nélkül ki lehessen vonni.

Prof. MUDr. Viliam Donič, CSc, a projekt vezetője azt emelte ki, hogy a céljuk a tüdő művi úton történő lélegeztető határának kiszélesítése, ami által a páciensek életben maradási esélyeit tudják növelni. „Ezt nagyon jól hasznosíthatjuk most a Covid-19 vírus esetében is” – tette hozzá, majd azt is megerősítette, hogy az új műszer használatára vállalják a kórházak intenzív osztályain dolgozó szakemberek oktatását is.

/sz/