A játszóterek és homokozók a nyári hónapok elhagyhatatlan velejárói, a szülőknek azonban nem kellene elfelejtkezniük arról, milyen veszélyeket rejthetnek a gyerekek számára.

szerkesztő: Filip Orsolya

A higiénikusok tavaly 13 kifogásolható állapotú homokozót találtak a városban és arra figyelmeztetnek, hogy mindig nézzünk szét jól a homokozókban és a játszótereken, hogy a cipőkben maradt homoknál veszélyesebb dolgot ne vigyünk haza. A homokozókban ugyanis a gyerekek különféle bakteriális, parazitás, illetve vírusos megbetegedéseket szerezhetnek.

Az Közegészségügyi Hivatal arra mutat rá, hogy kellő megelőzéssel megvédhetők a gyerekek az esetleges fertőzésektől, illetve sérülésektől. Szerintük rizikót jelentenek számukra a nem karbantartott és nem bebiztosított játszóterek, mivel még nem rendelkeznek olyan fejlett immunrendszerrel és így nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve.

„A homokozó biztonságosságát az egész játszótér és homokozó állapotát tekintve lehet meghatározni, és ezt a kerítés, illetve a homokozó szegélye alapján, továbbá az alapján, lefedik-e éjszakára a homokozó, gereblyézik-e, öntözik-e rendszeresen, valamint az alapján, vannak-e a környezetében vadon élő állatok.” – magyarázzák az Közegészségügyi Hivatal szakemberei.

 

Büntetés jár a szennyezett homokért

Amennyiben a szülőknek tudomásuk van egy nem megfelelő állapotban levő homokozóról, a Közegészségügyi Hivatal szerint jelenteniük kéne azt a játszótér üzemeltetőjének, illetve tulajdonosának. Abban az esetben, ha a homokozó egy kinti, gyerekek számára létrehozott létesítmény területének része, a helyi illetékes közegészségügyi hivatalt lehet értesíteni.

A homokozók tisztítására, illetve karbantartására intézett kérelmeket az Egészségügyi Minisztérium rendelete határozza meg, melynek értelmében az üzemeltető tisztítja, átlapátolja, gereblyézi és ivóvízzel, vagy fürdésre alkalmas vízzel locsolja azt a szezon alatt (március 1-jétől november 30-áig) legalább kéthetente egyszer. A homokozó karbantartásáról feljegyzéseket kell vezetni. Viszont egyetlen törvény, sem rendelet nem szól a homok cseréjéről.

Amennyiben az üzemeltető nem tisztítja és nem tartja karban a homokozót, 150 eurótól 20 ezer euróig terjedő büntetés szabható ki rá a közegészségügyi hivatal illetékes szerve által. A rendelet ismételt be nem tartása során a büntetés összege akár a duplájára is emelkedhet.

Forrás: Korzár Košice