A Nagymácsédon meggyilkolt fiatal pár, az oknyomozó újságíró – Ján Kuciak és menyasszonya – Martina Kušnírová emlékét a kassaiak is megőrzik. Tegnap este 18 órakor nem messze a Felszabadítók Terétől, a Déli-sugárút melletti parkban, a Szentlélek-templom közelében kegyeletteljes ünnepség keretében avatták fel emlékművűket, melyet Peter Kalmus kassai képzőművész készített.

Az emlékmű egy sírlapot jelképez, melyen a meggyilkolt fiatal pár neve, továbbá  Ján és Martina portréja látható, valamit egy QR-kód, mely szerint akár mobil-telefonon is elérhető az életrajzuk. A sírlap közepén pedig élővirág jelzi, hogy az emlékezők is éltetni kívánják azt az elszántságot, amivel ez a fiatal újságíró az igazság felderítéséért harcolt.

A kassai emlékmű avatáson jelen voltak a meggyilkolt Ján Kuciak szülei és Martina édesanyja is, valamint az ügyük képviseletében az ügyvédjük- Daniel Lipšič, aki beszédében egyebek mellett ezeket hangsúlyozta: „Úgy vélem, ha Ján és Martina tragikus halálának van valamilyen üzenete, az nem egyéb, mint az, hogy: ne féljünk! Tanuljuk meg nevén nevezni a dolgokat, harcoljunk a jóért, a tisztességes életért Szlovákiában, amiért Ján és Martina is harcolt.“

Peter Kalmus

 

Az emlékmű felavatása után a közeli Szentlélek templomban a meggyilkolt két fiatal, valamint az 1968-as invázió áldozatainak lelki üdvéért szentmisét celebráltak.

/szasz/