KIEMELKEDŐ SZÁMÚ JELENTKEZÉS ÉRKEZETT A MAGYAR
FOUNDATION OF NORTH AMERICA KEZDEMÉNYEZÉSÉRE

A Magyar Foundation of North America által kiírt és az Art Market Budapest közreműködésével népszerűsített pályázatra 161 Magyarországon és külföldön élő magyar képzőművész nyújtott be pályázatot. Ezzel sikeresen zárult a „Hungary Emerging” elnevezésű program első fázisa, amely a tervek szerint az Egyesült Államokban kiállítás-sorozat keretében biztosít bemutatkozási lehetőséget az amerikai és magyar szakemberekből álló zsűri által kiválasztott 10 magyar fiatal alkotó számára.

Az amerikai alapítvány által az Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti vásár keretében 2017 októberében meghirdetett „Hungary Emerging” elnevezésű program célja, hogy a tengerentúlon a magyar képzőművészet feltörekvő alkotói generációjának tevékenységére irányítsa a figyelmet. Az ennek érdekében létrejövő utazó kiállítás többek között egy jelentős New York-i művészeti vásáron is bemutatkozási lehetőséget biztosít majd a kiválasztott művészek számára.

A fiatal magyar alkotók által beküldött 161 pályázati anyag feldolgozása megkezdődött, a 7 tagból álló szakmai zsűri 2018 februárjáig tíz alkotót választ ki a pályázók közül. Az értékelő bizottság munkájában a következő szakemberek vesznek részt: Ágnes Berecz, a New York-i Pratt Institute munkatársa, Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója, Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeum igazgatója, Rony More, az Art Please alapító-igazgatója, Marisa Kayyem, a Christie’s Education programigazgatója, RJ Supa, a Yours Mine & Ours Galéria alapítója és igazgatója és Shay Kun, nemzetközileg elismert művész.

“A Magyar Foundation of North America kiemelt küldetése a magyar kultúra értékeinek népszerűsítése, a magyar- amerikai kulturális együttműködések elősegítése és a kölcsönös érdeklődésre számot tartó témák felkarolása. Az Alapítvány mostani programja platformot teremt magyar és magyar származású művészek számára az amerikai és globális közönség előtti bemutatkozásra. Célunk, hogy tehetségüket és az általuk képviselt művészeti értékeket a világ megismerje és elismerje.” – mondta Jo Anne Barnhart, a Magyar Foundation igazgatója.

/Art Market Budapest/