Az ország legrégebbi oktatási intézményében, a 146 éves „kassai ipariban” – hivatalos nevén a Szakkay József Szakközépiskolában  az oktatás súlypontjául mindig is az emberséget és a szakértelmet helyezték, – de úgy, hogy a kor követelményeire is az elsők között tudtak és tudnak reagálni ma is. Igaz viszont, hogy egy szűk fél évtizeddel ezelőtt az iskolaválasztásban mégis érzékeltek  egy hullámvölgyet, de most már újra egyre több tanuló dönt úgy, hogy szakmai ismeretekkel középfokon itt érdemes megalapozni a jövőjüket.

Az utóbbi két tanévben negyven-ötven elsőssel kezdtek, de a nagymihályi Pedagógiai Informatikai Központ tájékoztatása szerint már most 71 olyan diákot regisztráltak, akik az idén a kassai ipariba akarnak felvételizni. Elképzelhető, hogy ez a szám még növekedni is fog, hiszen a múlt hét végén megtartott nyílt napra nem csak a Kassa-környéki, hanem a gömöri-, bodrogközi- és Ung-vidéki régióból is sok pályaválasztás előtt álló kilencedik osztályos alapiskolás jött el terepszemlére, sőt egy diáklány – Tokár Mária Kárpátaljáról is ebbe az iskolába szeretne járni. Portálunknak nyilatkozva elmondta, gondolkodott rajta, hogy Magyarországot válassza-e vagy inkább Szlovákiát, de Kassára húzza a szíve, mert az általa bírt magyar és ukrán nyelv mellé itt a szakismereteken túl a szlovák nyelvet is megtanulhatja, ami pluszt jelenthet a boldogulása szempontjából.

Matej Éva igazgatónő elmondta, hogy a nyílt napon az érdeklődő diákoknak és szülőknek az iskolájuk tíz legfontosabb szakterületét mutatták be. Beavatták őket az informatika korszerű oktatási formáiba, a mechatronikán tanított rajzprogramokba, megmutatták nekik a rajzprogramokból keletkezett 3 D-és kinyomtatott alkatrészeket, amelyekkel a diákok ellenőrzik a megtervezett munkáikat. Megtekinthették azt is, hogy miként dolgoznak a legmodernebb CNC-gépekkel, miként működik a vetélkedős digitális kijelző, vagy a reflexmérő asztal – és még sok más korszerű berendezés.

Kovács Mátyás Gömörből, a ragyolci alapiskolából a szülei kíséretében jött megnézni ezt az iskolát. „Engem amik igazán érdekelnek, azok a számítógépek és az elektrotechnika. Valójában minden, ami elektromossággal működik. Nagyon megtetszett ez az iskola – ezt nyíltan kimondom. Az is jó, hogy ide magyarok járnak. Én is magyar vagyok, itt szeretnék továbbtanulni”- mondta őszinte kitárulkozással portálunknak. A fia döntését az édesapa, Kovács Tibor is láthatóan egyetértő mosollyal és ezekkel a szavakkal nyugtázta: „Úgy látom elég magas szinten tanítják itt a szaktantárgyakat. Én is a gépészetben dolgozom – és ahogy ismerem a fiamat, gondolom ez fog neki tetszeni – főleg az elektrotechnika!“

/szasz/