A koronavírus járvány okozta megbetegedések terjedésének meggátolása érdekében hozott óvintézkedések egyik rendelete szerint 2020 március 13-tól a kassai repülőtéren is szüneteltetni kellett a légiközlekedést. Mivel az összehangolt védekezés hatékonynak bizonyult, ezért 2020 június 15-től kezdődően a kassai repülőtéren fokozatosan újra indítják a menetrend szerinti légijáratokat, de egyelőre csak a közeli országokba.

Elsőként Prága és Kassa között áll vissza a légiösszeköttetés. A tervek szerint a České aerolínie első repülőgépje június 15-én én érkezik Kassára. Kezdetben hetente hétfőn, szerdán és pénteken indítják a 64 személyes ATR72 típusú gépeket, melyek 13.45 órakor landolnak majd a kassai repülőtéren és 14.30 órakor indulnak vissza Kassáról Prágába. Amennyiben az utazói igények növekedni fognak, szeptembertől a heti 13 járat forgalomba állításával is számolnak.

Az Austrian Airlines a Bécs-Kassa közötti járatokat június 22-től kezdve indítja újra. Hetente 4 járatról van szó. Kassáról Bécsbe minden hétfő délután, csütörtökön reggel és délután, illetve szombaton reggel indul repülőgép. Bécsből Kassára hétfőn délután, szerdán este, csütörtök délután és péntek este. Amennyiben a járvány terjedését sikerül tartósan megfékezni, ősztől ezen a légi vonalon is tervezik a korábbi szint elérését, vagyis a heti 13 járat indítását.

A lengyel LOT légitársaság is készül arra, hogy a Ryanair és a Wizzair gépeik újra repülhessenek Kassára, de ők a központi válságstábtól erre egyelőre még nem kapták meg az engedélyt.

Június 15-től, hétfőtől kezdve tehát a Prága-Kassa vonalon indul újra a légi összeköttetés. Természetesen a COVID-19-re való tekintettel a kassai repülőtéren is szigorú óvintézkedések lépnek hatályba. A terminálba például csak azok léphetnek be, akiknek érvényes menetjegyük van és szájmaszkot viselnek és betartják az egymás közötti kétméteres távolságot. A belépés is a termokamerán keresztül történik majd, tehát minden utasnál mérni fogják, hogy nem lázas-e. A szájmaszkot különben az utasok a repülőút teljes időszaka alatt kötelesek viselni, elfedve ezzel a légzőszerveiket.

/sz/