1919. március 17-én, pontosan 100 évvel ezelőtt történt Kassán, hogy a 74. trencséni gyalogezred katonái a Szent Mihály kápolna mellett lerántották talapzatáról a honvédszobrot, meggyalázva ezzel a tettükkel az 1848-as magyar szabadságharc emlékművét és a város lakosainak lelkületét.

A tönkretett és eltüntetett emlékmű helyszínén a kassaiak másnap nagy tüntetésre gyűltek egybe. A csehszlovák hatóság fegyveres módon oszlatta szét a tömeget. Ördög Ilona 37 éves háztartásbelit és Hervacsis Aranka újságárust a nyakán érte a gyilkos lövedék. Ez utóbbit özvegy édesanyja siratta el a legjobban.

Balassa Zoltán helytörténész arról tájékoztatta portálunkat, hogy a csehszlovák katonák Kassa elfoglalása után – az előbb említett két személyt is bele számítva – összesen hat lakost gyilkoltak meg. 1919. január 6-án Jámbor József volt az első. Június 3-án a 37 éves Tepper József lakatossegéd és a 15 éves Tirpák Béla lakatostanonc életét oltották ki – ez utóbbiét édesanyja szeme láttára. Másnap, június 4-én Stock Béla 55 éves szűcsmester lett gyilkosság áldozata.

A Bocskai Keresztyén Társaság róluk fog megemlékezni hétfőn, 18-án, 17 órakor a Mihály-kápolna melletti szökőkútnál, ahol száz éve még állt a honvédszobor. A rendezők emlékeztetnek arra is, hogy mivel egy évszázada a csehszlovák hatóság nem engedte a kassaiaknak kitűzni a trikolort, ezért az emberek hóvirágot hoztak magukkal, melyre egy piros pamutszálat kötöttek. Arra kérik ezért azokat, akik most jönnek el fejet hajtani és emlékezni a vértanúinkra, ha tehetik cselekedjenek úgy, mint az elődeink.

/sz/