Ezer új munkahelyet hoznak létre Kassán. Két nagyvállalat – a Howe Slovakia és az angol Air Berlin is beruházásra készül a városban. Erről Pavol Pavlis gazdaságügyi miniszter és Richard Raši, Kassa főpolgármestere számolt be keddi sajtótájékoztatójukon.

A repülőgép tervezéssel foglalkozó Air Berlin cég vezetősége azt ígéri, hogy még az idei év végéig negyven új munkahelyet hoz létre a kassai repülőtéren. Jövőre pedig egy repülőgép futómű- és fék ellenőrző központot hoznának létre, de repülőgép karbantartást is végeznének. A beruházás második szakaszában hangárokat építenek, ahol repülőket szerelnek majd. Richard Raši szerint a 10 – 20 millió eurós beruházás akár 325 – 350 új munkahelyet is hozhat. A főpolgármester elmondta az Air Berlin cég beruházása sokat segíthet a Kassát Németországgal összekötő légi járat indításánál.

A gépjárműipari bőrfeldolgozással foglalkozó Howe Slovakia cég is terjeszkedne a keleti metropolisban. A vállalat egy új bőrfeldolgozó üzemet hozna létre, ahol mintegy hatszáz alkalmazottat foglalkoztatnának. A cég vezetősége a repülőtérhez közeli Immoparkban vagy a nagyidai ipari parkban helyezné el a gyárat. Pavol Pavlis elmondta a céget a kormány is támogatni tudja, egyebek mellett az építkezés engedélyezését tudják meggyorsítani. A város önkormányzata azzal segítene, hogy a tömegközlekedést a  dolgozók munkaidejéhez igazítaná.

(iz)

Beruházásokról tárgyaltak
Óriásberuházásokról tárgyaltak Kassán. Fotó: kosice.sk