Az anyagkutatással foglalkozó tudósok körében a világ egyik legtekintélyesebb szaklapjának az amerikai Acta Materialia számít. Ennek szerkesztői külön figyelmet fordítanak a doktoranduszok kutatási eredményeire, és ezért évente kiértékelik, hogy ki volt az a négy legjobb fiatal kutató, akinek publikációja világviszonylatban is figyelemreméltó. Nos, a Szlovák Tudományos Akadémia kassai Anyagkutató Intézetében, a Promatech csoport egy fiatal kutatója – Csanádi Tamás a napokban kapta meg az értesítést, hogy az Ohió állambeli Columbusba kell utaznia a kitüntető díj átvételére.

Csanádi Tamás Budapestről doktorandusz képzésre érkezett Kassára, ahol Dusza János professzor irányítása alatt nanomechanikai kutatásokat végeztek. Azt tudták, hogy a rideg kerámia makro szinten, centiméteres nagyságban mindig rideg, de kimutatták, hogy ez a kerámia nano szinten egyes irányokba képes deformálódni, ami nagyon fontos az új tulajdonságú kerámia létrehozásánál. Bebizonyították, hogy a vizsgált kerámia szemcséi nano szinten ha érdekesen vannak irányítva, akkor egy irányba deformálódnak, míg a másik irányba nem.

„ Ez a felfedezés, amit mi is megcsináltunk és az amerikaiak is velünk egy időben azért fontos, mert egy új távlatban sikerülhet olyan kerámiai anyagokat kifejleszteni, amik megmaradnak keménynek, magas hőmérsékletállónak, magas kopásállónak ráadásul megemelt törésszívóssággal – méghozzá amellett, hogy deformálhatóvá is tesszük”- foglalta össze az eredményeik lényegét Dusza János professzor, aki kiemelte, hogy számára is pluszt jelentett, hogy egy ilyen szellemiekben, akarásban is aktív fiatal kutatóval dolgozhat együtt. Utalt arra is, hogy ebben a témában több közös publikációjuk is volt és Tamás előadását néhány tudományos konferencián is a legjobbnak minősítették.

„Eredetileg fizika-matematika tanárként végeztem Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Több, mint négy évet tanítottam is, és e mellett csináltam a doktori iskolámat Budapesten az anyagtudomány terén. Mivel az ösztöndíjam lejárt, döntenem kellett a hogyan továbbról. Szerettem volna továbbra is a kutatásban maradni. Az ottani témavezetőm jól ismerte Kassán Dusza professzort, ő ajánlotta, hogy jöjjek ide. Eljöttem és megnéztem, hogy mik a lehetőségek. Nagyon meglepődtem, hogy Kassán milyen  jók  a laboratóriumok, milyen korszerű felszereléseik vannak. Nem volt nehéz meghozni a döntést: maradtam. Elkezdtem egy új szlovák doktori iskolát, egy új témát. Most már nem fémeken, hanem kerámiákon. Izgalmas kutatói valóságba csöppentem bele, jó hogy ide jöttem – avatta be portálunkat sorsa alakulásába Csanádi Tamás.

Dusza János professzor az eddigieket még ezzel egészítette ki: „ Számunkra külön öröm, hogy Tamás úgy döntött, a doktorija megszerzése után is nálunk marad és folytatjuk a kutatásokat!“

Ennek mi is örülhetünk, mert ha valóban sikerül nekik létrehozni a „hajlítható kerámiát“, az akkor még egy Nobel-díj esélyével is járhat…

Szaszák György