30 évvel ezelőtt november 27-én zajlott Kassán az országos általános sztrájk, mely az utóbbi évtizedek legnyagyobb utcai megmozdulásának tekinthető, hiszen fél Kassa kivonult a Lenin utcára, ahogy akkor a Fő utcát nevezték. Erről a lenini útról térítette le az országot a bársonyos forradalomnak nevezett eseménysorozat. Az 1989 november 21-től december végéig tartó néhány hét kassai eseményei keltek életre azon a kiállításon, mely 2019. november 27-én nyílt meg a Nemzeti Kisebbségek Klubjában a Mészáros u. 35 alatt. A 12 tabló első felében Juraj Jančo sajtófotós képei mellett látható néhány kép Varga Tibor kassai tévés-ellenzéki hagyatékából és a 30 évvel ezelőtti eseményekbe  egyetemistaként résztvevő Faber Zsolt amatőr fotóiból. Ezek elsősorban a decemberi események pillanatfelvételit tartalmazzák. Faber Zsolt képeiről visszaköszön sok ismerős arc, akik 1989 karácsonya folyamán részt vettek a Tháliában a romániai forradalom megsegítésére szervezett segélyakcióban.

Emlékest december 14-én, 16:00 – 19:00 a Tháliában, utána buli a Márai Stúdióban

A Thália Színház bejárata előtt 30 évvel ezelőtt csonkig égtek a gyertyák, melyeket a kassaiak gyújtottak a romániai véres forradalom áldozatainak emlékére. A romániai események olyannyira megdöbbentették az embereket, hogy gyűjtésbe fogtak a szenvedők megsegítésére. A szervezők az adományokat a Thália és az Ipari épületében halmozták fel. Innen a Csehszlovák Vöröskereszt és önkéntesek segítségével teheratókon vitték ki a segélycsomagokat Romániába. A példátlan nagy mozgalmat eredményező gyűjtésbe és a segély helyreszállításába sok kassai és kassa környéki magyar is részt vett,  a közös ügy melletti kiállás azóta is szoros báráti kapocsként köti őket össze.

Ezeket a lassan feledésbe merülő eseményeket fogjuk felidézni december 14-én a Tháliában. Az estet spontán zenével, kerekasztalbeszélgetéssel és korabeli fotók levetítésével teszük hangulatosabbá. Ezután, akinek kedve és ereje lesz folytatni a nosztalgiázást, a Márai Stúdióban megtekintheti az 1989-es kiállítás tablóit.

Pódiumbeszélgetés a 30 évvel ezelőtti segélyakció résztvevőivel: Fabó Mária, Fabó Tibor, Dudás Péter, Petrik Zsolt, , Rácz Olivér Hanesz Zoltán, Köteles Szabolcs és sokan mások. Levetítjük Ádám Szabolcs és Davitko Olivér kisfilmjét Daniel Liškával az 1989-es gyűjtés emlékeiről.

Az esemény főszervezője: Kassai Magyarok Fóruma
Támogatók: Divadlo Thália Színház
Kisebbségi Kulturális Alap
Magyarország Főkonzulátusa Kassa

/sz/