A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tizenkét diákja december 4-8 között Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozón vett részt. Ebben az évben  újra talákoztak – az idén Kecskeméten – a betlehemes közösségek, közel 60-an a Kárpát-medence minden szegletéből: Kárpátaljáról- Beregszászról,  Délvidékről -Szabadkáról, Felvidékről -Kassáról, Erdélyből – Csíktaplocáról, valamint az anyaországból, hogy megosszák  a karácsonyi születés örömhírét.

 

Minden éven változik a rendezvény helyszíne, a kecskemétiek tavaly a szabadkai csoporttól vették át a stafétabotot.  A házigazda a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola volt. Papp Zsolt a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda igazgatója és lelkes csapata  ismét  megszervezte ezt a jeles eseményt, amely 12 éve hagyományteremtő céllal indult, melynek elsődleges célja a népi kultúra hagyományainak ápolása és a Kárpát – medence magyarságának kulturális identitásának a megőrzése.  Az idén is sok színes program várta az ötnapos rendezvény résztvevőit. Az érkezés után az iskola kápolnájában találkoztak a csoportok, ahol az igazgató úr szívélyesen fogadta a vendégeket, majd  a betlehemezők ünnepélyes fogadalmat tettek.  Ezt követően a befogadó családokkal ismerkedtek a vendégek.

A találkozó alatt a csoportok főhadiszállása az iskola volt, ahol tanítási órákat látogattak, ismerkedtek egymással, betlehemeztek, részt vettek az iskola karácsonyi vásárán, rengeteget játszottak, majd közintézményeknél, iskolákban, valamint családoknál mutatták be betlehemes játékukat. Belekóstoltak a város ünnepi karácsonyváró atmoszférájába, órákig  bóklásztak a karácsonyi vásár kavalkádjában, ahol sok-sok kézműves kínálta színes portékáját. Pénteken járt a Mikulás is a vendlglátó iskola élvezetes mikulás műsorának keretén belül, azután a betlehemezők Kiskunhalasra látogattak, ahol megnézték a híres Kiskunhalasi Csipkemúzeumot, a Thorma János Múzeumot, majd afrikai állatkiállításonm vettek részt.

A találkozó egyik csúcspontja szombat délután a gála volt, melynek a Hírös Agóra aulája adott helyet. Itt mindenki bemutatkozhatott régiója betlehemes játékával, majd a műsort a Kecskeméti Táncegyüttes fellépése és táncháza zárta.

Vasárnap az istentisztelet után nehéz volt a búcsú, ismét felejthetetlen volt az a találkozó, a gyerekek rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza.

TM