Lehet informatikát úgy tanulni, hogy be sem kapcsoljuk a számítógépet? Vajon mi vár a pedagógusokra a karantén végén, mik  azok az okos gyakorlatok, amikre a virtuális oktatás megtanított minket? A képernyőn keresztül a Szlovák Rádió és Televízió magyar adása új műsor keretében próbál a szülőknek és tanároknak segítséget nyújtani a tanításban. Ennek ötletével Lovász Attila, a Pátria Rádió és a Szlovák Televízió Magyar Szerkesztőségének az igazgatója állt elő, az adás alapkoncepcióját ifj. Szaszák Györggyel közösen alkották meg. A Házi Suli című műsor első három része a szülőkhöz és a pedagógusokhoz próbál majd szólni, a további részekben már az 1-4-es tanulók lesznek a célközönség, heti két alkalommal.

A nulladik részben Rácz Noémivel, a Kassai Iparművészeti Középiskola tanárával már találkoztak a nézők, az első adásban az ugyancsak kassai Hanesz Angelika pedagógus lesz a házigazda. Angelika szerint most a karantén idején több alkalom nyílik arra, hogy a szülők együtt lehessenek a gyerekeikkel – és akár együtt tanuljanak is velük.

 “Csináljuk ezt úgy, hogy a Tanulás  élményszerű, szórakoztató legyen a felnőtt és a gyermek számára egyaránt.”-

teszi hozzá mosolyogva Angelika, aki a felnőtteket is tanítja. Őket arra, hogy tanítsanak online. A mai műsorban hasznos tanácsokkal lát el bennünket arra vonatkozóan, hogy miként és hogyan győzzük meg a gyermekünket arra, hogy tanuljon és még élvezze is azt.

A műsorba animációs filmek is készülnek. Alkotók ifj. Szaszák György és Tóth Károly

Pillanat soha sincs hely nélkül és a hely pillanat nélkül. A kettőt össze fogja valami: – a sors. Sors nélkül csak végtelen idő lenne és határtalan tér. Mert a sors az, amely tér is, idő is, bent is, kint is, ahol a hely pillanat és a pillanat hely. 

Hanesz Angelika pedagógusként a kellő pillanatban és helyen megjelenített gondolat erejében hisz. Ezzel próbálja megérinteni diákjait, hogy az a bizonyos szikra elindítsa őket a problémamegoldás, a felfedezés, a megismerés élményének megélésére.

Hanesz Angelika Kassán él, de az onnan 30 kilométernyire eső, a szlovák-magyar határ mentén található, Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában tanít fizikát és informatikát, miközben Kassán a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Informatikai Intézetének is a munkatársa, ahol az informatikát oktató tanároknak tart képzéseket és készít módszertani anyagokat. Mindezeken túl az utóbbi évtizedben Kassán a Talentum Cassoviensis Alapítvány programozó csapatával – melynek ő a létrehozója és mentora – a világ élmezőnyébe küzdötték fel magukat a Lego-robotok építésében. A versenyen feladatokat teljesítenek egy asztalon, ezen kívül minden szezonnak van egy kutatómunkája, amely egy társadalmi problémára keres megoldást. Ilyen ötletük volt például az intelligens vívópárna, amellyel harmadik helyezést értek el a világfesztiválon Saint Louis-ban. De meg kell említenünk az űrhajósok számára készített CUL névre hallgató száraz mosógépüket, amely képes fertőtleníteni az űrhajósok ruháit ultraibolya sugárzás segítségével. Találmányukat több biológussal, tudományos kutatóval is egyeztették, még Farkas Bertalan egykori magyar űrhajóssal is beszéltek, aki elárulta nekik, hogy amikor ő járt az űrben, akkor a szennyest kapszulákba csomagolva egyszerűen kidobták, és valószínűleg azóta is ott keringenek az űrben. Ez a téma az amerikaiak érdeklődését is felkeltette, mert a világ húsz legjobb projektje között a kassai Talentum csapatát is meghívták a Global Innovation Award-ra, a Silicon Valley-be. Persze a csapat tagjait Hanesz Angelika vezetésével nem csak az űrbéli, hanem a földi problémáink is érdeklik. Észtországból, a Tallinban megrendezett a First Lego League világversenyről az első díjjal térhettek haza. Itt azt az eszközüket mutatták be, amellyel a vízvezetékek csöveiben a keletkező repedéseket előre lehet jelezni. A világdöntő görög zsűri elnöke azzal a felszólítással engedte őket haza, hogy a megoldásukat azonnal szabadalmaztassák, lehet, hogy egyszer tömeggyártás is lesz belőle!

De nézzük csak, milyen okos gyakorlatot tanulhatunk meg Angelikától, melybe a szülők a gyerekeiket bevonva játékosan, együtt tanulhatnak: Házi Suli az STV 2 csatornáján – péntek 15:30-kor.