Július 23. és 31. között színházi tábor kerül megrendezésre a nagyidai Ilosvai házban, ahol a középiskolás korosztály betekintést nyerhet a színház kavalkádos világába, egyenesen a kassai Thália színház színművészeinek és alkalmazottjainak jóvoltából. A programokról a tábor megálmodójával, Bocsárszky Attila színművésszel beszélgettem.

Elmondása szerint már régóta szeretett volna létrehozni egy igazán minőségi színházi tábort felvidéki magyar középiskolásoknak, ahol szintén felvidéki magyar mentorok igyekeznek velük megismertetni és egyben megszerettetni a szakmát. Merthogy ez ennek a tábornak a lényege. Értelemszerűen senki sem képes elsajátítani a színművészet és a színházhoz kötődő szakmák minden csínját-bínját egy hét leforgása alatt, viszont ezen tábor résztvevői garantáltan belekóstolhatnak egy olyan világba, amibe ha egyszer beleszeretnek, többé már nem is lesznek képesek elszakadni tőle.

Ezen felül a tábor egyik célja az olyan színházhoz kötődő szakmák megismertetése a fiatalokkal, amelyek kevésbé ismertek, és amelyek oktatására nincs specializált tanintézmény. Ilyen szakmák közé tartozik a kellékes, a súgó, az ügyelő, az öltöztető, a díszlet- és kosztümtervezők, valamint a különböző hang- és fénytechnikusok. Bocsárszky úr kiemelte, hogy bár ezen szakmák a néző számára nem láthatóak, produkciók létrejöttének szerves részeit képezik.

A tábor színes programkínálattal várja a látogatókat olyan mentorok jóvoltából, mint Fabó Tibor és Bandor Éva, a komáromi Jókai színház színművészei, Czajlik József, a kassai Thália színház igazgatója, Lucskai Róbert, a London Shakespeare Royal Company színművésze, valamint a kassai Thália színház színművészei és alkalmazottjai. A fiatal színházkedvelőket megismertetik az előadóművészettel, beszédtechnikával, énekkel, színpadi mozgással, akrobatikával, és olyan érdekes témákba is belekóstolhatnak, mint például a hangutánzó szavak szerepe a színművészetben. Mindezek mellett esténként vacsora utáni kötetlen beszélgetések során közelebbről megismerkedhetnek az őket oktató mentorokkal, két különböző típusú színházi előadást is megtekinthetnek Lucskai Róbert és Derzsi György rendezésében, valamint egy kiruccanásra is sor kerül majd Nyíregyházára, ahol a táborozók betekintést nyerhetnek az ottani színház működésébe is.

A tábor során a résztvevőknek alkalmuk nyílik „élesben” is kipróbálni magukat a színjátszásban, mivel Portugál című darab kerül majd feldolgozásra a táborozók által, akik majd a tábor záróestjének keretén belül elő is adják a hét folyamán tanultakat. Így hát a felvidéki magyar fiatalok megismerkedhetnek minden folyamattal, amelyek egy előadás színpadra kerüléséig vezetnek, a tervezéstől kezdve egészen magáig a bemutatóig. A Thália színház tehát szeretettel vár minden kedves színházkedvelő érdeklődőt egy olyan táborba, amely egyedülálló az országban.

Pracu Eszter