Miből lesz a zenebogár? – ezt a kérdést nyilvánosan tavaly tette fel először a kiváló kassai zenész – Gablyasz Péter, aki erre a választ egy remekül sikerült újszerű koncert megszervezésével adta meg akkor. Hogy a „zenebogár” mindnyájunk fülében ott van, ennek az is bizonyítéka, hogy a közönség várta a folytatást. A három és félórás újabb kassai koncert a múlt hét végén megint nagy siker volt, és most már bizonyos, hogy hagyomány lesz a kezdeményezésből.

Hogy az ötletgazda a névadáskor mennyire tudatosan, vagy csak ráérzésből nevezte el így ezt a Kassa kultúráját gazdagító rendezvényt – azt nem tudjuk, de tény: olyan alapra épített, ami a népi kultúránk tartópillérét képezi. Népi szólósmondásunk ugye úgy szól, hogy: „Miből lesz a cserebogár?” Valójában ez a mondat nem is kérdés, hanem annak a meglepő ténynek a konstatálása, hogy valamiből-valakiből az eredeti mivoltához képest minőségileg mennyivel különb valami – valaki lett!

Nos, Gablyasz Péter szándéka ezzel a sajátos felépítésű koncerttel nem csak a szórakoztatás, ugyanis arra is rá akar ébreszteni minket, hogy a „zenebogár” tulajdonképpen mindnyájunk fülében ott van – és nem is sok kell ahhoz, hogy annak a dallama felerősödjék bennünk, és szebbé tegye az életünket. De hogyan lehet ezt elérni? Mit tehet egy koncert ennek érdekében? Nos, mindenekelőtt azt, hogy itt az arra érdemes amatőr együtteseknek lehetőséget adnak a már befutott, – akár világ viszonylatban is elismert – hivatásos  együttesekkel közös koncerten fellépni! Egy ilyen koncerten a néző azt is megtapasztalhatja, hogy honnan milyen előadói szintre lehet eljutni. Ezt a múlthétvégi koncert is igazolta, melyen az alaphangulatot a buzitai lányok citerazenekara adta meg, akik már nem csak ebben a régióban, hanem országos szinten is bizonyították, hogy igazi mesterei ennek a népi hangszernek, és a kézügyességükhöz, ritmusérzékükhöz gyönyörű énekhang is társul. Hogy az éneklést már kis diákként érdemes elkezdeni, erre pedig a Márai nevét viselő kassai magyar alapiskola és gimnázium a jó példa. A Kicsinyek Kórusa egyes hallgatók szeméből ezúttal örömkönnyeket is kicsalt. A Csengettyű Kórus pedig itt is bizonyította, hogy tavaly Belgiumból, pár hete pedig Olaszországból egy nemzetközi kórusversenyről is méltán tértek haza két aranyéremmel. Ferencei Andrea, karnagy, az iskola igazgatóhelyettese portálunknak elmondta, nagyon jó ötletnek tartja Gablyasz Péter kezdeményezését, ugyanis ez a kassai koncert  – a családi hangulatának köszönhetően – más, mint a többi koncertek. Elmondta azt is, hogy most összeszámolták és ők is meglepődtek azon, hogy iskolájukból ezen a koncerten több, mint száz gyerek lépett közönség elé. A diákkategóriába tartozik a Duo Vega, mely formáció azt mutatta meg, hogy miként lehet művészien összehangolni egy gitárt a fuvolával.

Meglepetésként hatott ezen a koncerten a VOCES produkciója. És nem véletlenül írjuk, hogy produkció, mert azon túl, hogy a kórus a tőlük megszokott magas színvonalon énekelt, egyszercsak egy lány – Hajas Méry a dallamokra táncolni kezdett, majd a magasból egy vörös sálszerű anyag omlott le a mélybe, melynek felső végébe fogódzva Ariadna, a mindössze huszonnégy éves légiakrobata kacsolódott rá a dallamokra bravúros mutatványaival. A kassai koncert első részét a népzene, a világzene, a megzenésített versek zsánerében szinte fogalommá vált Misztrál Zenekar zárta, akik a közönséget többször is megénekeltették és méltán arathattak le frenetikus sikert. A koncert zárórészére is ebben a hangulatban került sor, ami Herczku Áginak és a Bandának köszönhető. Herczku Ágiról és Nikola Parovról Kassán is tudták, hogy mindketten megkerülhetetlen személyiségei  a világzenének és a folklórnak. Korszerű zenei gondolkodásuk, előadásuk tisztasága mélyen megérintette a kassai közönséget. 

A Miből lesz a zenebogár koncert Kassán Magyarország Kassai főkonzulátusának a támogatásával jött létre. A koncert színhelyéül a rendezők a mai Moyzes utca 22 szám alatt található Fuga rendezvényközpontot választották, ami egykor a kassai Katolikus Legényegylet otthona volt. A terem falán mindmáig olvasható ez a felirat: „Isten áld meg a tisztes ipart!“

Szaszák Gy.