Filip Mónika államtitkár látogatása a Máraiban

Az iskolakezdés előtt, május 29-én a Máraiba látogatott Filip Mónika oktatásügyi államtitkár és Gajdács Mónika, az Oktatásügyi Minisztérium kisebbségi részlegének igazgatója, ahol találkoztak Csurkó Éva igazgatónővel és Kekeňák Szilvia igazgatóhelyetessel.  Csurkó Éva igazgatónő elmondása alapján a tartalmas és konstruktív találkozón szó esett a kisebbségi magyar oktatás aktuális gondjairól, de a fontos vendégek kikérték az igazgatóság véleményét az idei érettségivel, a felvételi eljárással és a kilencedik évfolyam esetleges eltörlésével kapcsolatban.

A járványhelyzettel kapcsolatos rendelkezések enyhítésének köszönhetően, valamint az iskolaügyi miniszter és a tiszti főorvos határozata alapján a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola igazgatósága kérvényezte a megyei fenntartónál az iskola megnyitását az alapiskola 1-5 évfolyamában. Így sok más iskolával együtt június 1-jén a Máraiban is megkezdődött az oktatás és ezzel együtt megnyílt a napközi otthon és az iskolai étkezde is.

Ezt megelőzően már egy héttel hamarabb megkezdődtek az előkészítő munkálatok. Az iskola igazgatósága nagyon ügyel rá, hogy a gyerekek a legnagyobb biztonságban tudják befejezni az iskolaévet.

A gazdasági személyzet biztosította az egész épület fertőtlenítését, amihez egy szülő is hozzájárult fertőtlenítőszerek felajánlásával. Az iskola igazgatósága az összes alkalmazott számára védőfelszerelést biztosított: szájmaszkokat, arcpajzsokat és gumikesztyűket osztottak szét közöttük.

A pedagógusok átrendezték a tantermeket az előírásoknak megfelelően, minden osztályban maximálisan csak 12 diák tartózkodik különálló padokban ülve és az osztályokon kívül mindenkinek szájmaszkot kell viselnie. Az órarend is a körülményekhez lett igazítva. Az iskolába járók 5 órát tanulnak, de az otthon maradottak is minden nap on-line tanításon vesznek részt –  így mindenki teljes értékű oktatást kap.

Az iskolába fél nyolctól nyolcig érkeznek a diákok, akiknél belépéskor az alkalmazottak testhőmérsékletet mérnek. A tanítás 8 órakor kezdődik, aminek befejeztével a napközi otthon fél ötig van nyitva. A tanulók az udvarra is csak kis csoportokban mehetnek ki csoportonként 30 percnyi időre.

Az iskolakezdés lehetőségét az alsó tagozat 63% -a, az ötödikesek pedig 36%-a vette igénybe.

Tóth Mónika