Újszerű, vizuális színházi élményben részesülhetnek azok, akik 2022. április 6-án Kassai Thália Színházban megtekintik a pécsi Élőkép Színház ANGSTER RE-GENERÁCIÓK című előadását. Számunkra itt Kassán ez a produkció – más egyéb mellett – azért is rendkívül fontos lehet, mert a témáját a pécsi Angster cég – Közép-Európa leghíresebb orgonaépítő gyára adja -, ahol 1896-ban a 250. orgonát a kassai Szent Erzsébet-székesegyház számára készítették el. 

Bérczi Zsófia az előadás megálmodója és rendezője ráadásul a leszármazottja ennek az orgonagyártó családnak. Ezekről a kötődéseiről az egyik sajtónyilatkozatában az alábbiakat árulta el:

„Az én nagyapám volt az egyik utolsó vezetője a pécsi Angster orgonagyárnak, és neki szerettem volna emléket állítani. És persze a többi felmenőmnek, akiket nagyon tisztelek. Maga a darab több generációt ölel fel, az ükapám életével kezdődik. Idézünk benne ükapám naplójából, cikkekből, videófelvételekből, sok benne az orgonamuzsika. Fontos számomra az előadás interdiszciplináris jellege, az, hogy különböző műveltségi területek ötvöződnek benne, mint a történelem, a hangszerkészítés, a zeneakusztika és a zenei előadó-művészet. Az orgonában is egyidejűleg van benne a zene, a mérnöki tudás, a kreativitás, a hangszer maga egy összművészeti alkotás. Ezért is mondják, hogy a hangszerek királynője. Valahol itt érzem magamban a hasonlóságot Angster őseimmel, én magam is összművészeti előadásokat készítek.”

Való igaz, hogy Bérczi Zsófia rendezéseiben fontos elvárás az összművészeti hatás elrése, de az is a sajátossága, hogy egyéni képzőművészeti indíttatással képes ezt elérni. De nem csak ezzel. A drámai érzékenysége is fontos erénye, amit egyedi vizuális színházi eszközökkel képes az összhatás hangsúlyaiba beépíteni. Itt kell azt is kiemelni, hogy az Angster család és a gyár története is drámai. Ezekről korábban ő így nyilatkozott:

Ükapám egy szegény, német parasztfiú Kácsfaluról — mely a mostani Horvátország területén van, de akkoriban szerbek lakták —, 1834-ben született, még az Osztrák—Magyar Monarchia idején. A darab azt is bemutatja, hogyan éltek egymás mellett a nemzetiségek akkoriban. Ő maga magyarul nem is tudott, csak később tanult meg. Az orgonaépítést Nyugat-Európában tanulta, majd visszatérve nagy vándorútjáról azon gondolkodott, hol telepedjen le, Eszéken vagy Pécsett. Végül, mivel a pécsi zsinagógában kapta első megbízását, a sors döntött helyette. Hosszú tanulással, kitartó szorgalommal egy gyárat épített fel, Magyarország legnagyobb orgonagyárát, melyet aztán a kommunista diktatúra nagyapámék alatt megsemmisített.

Az Angster re-generációk történetével tehát április 6-án délelőtt 10.00 órakor, este pedig a 19.00 órakor kezdődő előadáson a Kassai Thália Színházban ismerkedhetünk meg.

/sz/