Verdi megtalálta TóbiszTituszt Kassán

Bemutatót tart ma este a Kassai Állami Színház Opera Társulata. Giuseppe Verdi Othellóját viszik színre. Zeneirodalmunk e nagy alakjának ez a műve negyven év után kerül újra színre Kassán – és a számoknál maradva különös egybeesésnek mondható, hogy a főszerepet a társulat kiváló tenorja Tóbisz Titusz énekli, aki most negyven éves. Egy nappal a premier előtt beszélgettünk vele.

Verdi Shakespearevel együtt most Tóbisz Tituszt kereste meg Kassán. Mondd, milyen volt ez a találkozás velük?

Az Othello szerepe egy nagyon érett férfinak való kihívás. Ő egy olyan mindent megélt és átélt személy, aki küzdött, raboskodott – aki végül is felküzdötte magát a ranglétrán -, és egy elfogadott idegenné vált! Azt gondolom, hogy ezt meg lehet találni az én személyiségemben is. Nem mintha idegen földön lennék, – de magyarságom révén egy mostani szlovák közegben, vagy ha akár Csehországban játszom ezt a szerepet, cseh közegben – itt-ott azért én is érezhettem ezt. Nem kellett mélyre nyúlni a lelkembe, hogy egy atrocitásokkal teli helyzetet elképzeljek.

Merthogy ebben a drámában ugye a féltékenység pusztító erejéről és a másság elfogadásának illúziójáról is szó van.

Othello személyisége felvértezett. A jószívű, jó lelkű, szerethető Othello folyamatosan veszi le vértjeit. Az egyik páncélt ledobja, megmutatja, hogy nem mindenhol tudja Jágóval szemben megvédeni önmagát, sőt – önmagával szemben sem önmagát. A kétségek a szerelme – Desdemona iránt egyre jobban ökölbe szorítják a kezét. Egy idő után normálisan már beszélni sem képes. A féltékenység minden emberben ott lakozik. Ott van a gyermekkorban, az ifjúkorban, de amikor az ember a csúcsra ér, akkor ott egy pillanat alatt minden összeomolhat, mint ahogy az Othello által felépített „vár” is. Pedig ugye azzal indul ez az opera, hogy győzedelmesen visszatér a tengerről, mindene megvan, rangja, ereje, szerető felesége – de hagyja magát befolyásolni és az alattomos álnokság megszüli a tragédiát.

Ezt Jágó éri el nála, aki csaléteknek Desdemonát szemeli ki. Kik a partnereid, milyen velük játszani ebben a drámában?

Jágó szerepét a premierkor Mariam Lukáč fogja alakítani, aki egyébként tanárom volt a konzervatóriumban, és jó barátom is. Szinte egy korosztályúak vagyunk. Ő egy kiváló bariton. Voltunk már máskor is együtt színpadon, de nem egy ilyen erős darabban. Ez most jó megmérettetés neki is, mint ahogy Lucie Kašparkovának is Desdemona szerepében. Ő egy cseh énekesnő, akit szintén jól ismerek, hiszen České Budejovicén Janáček darabjában együtt játszunk. Ott is egy szerelmespárt. Tudunk egy húron pendülni. Nagyon örülök ennek a konstellációnak.

Hogy vetted azt a hírt, hogy a kassai operatársulat igazgatója ennek a darabnak a megrendezésére a sokat tapasztalt magyarországi rendezőt Nagy Viktort kérte fel? Milyen volt együtt dolgozni vele?

Bármennyit is dolgoztam különböző rendezőkkel, ritkaság számba ment az, hogy egy olyan személyiséggel találkozzak, mint ő, aki az opera terén ennyire tapasztalt, így érti a zenét, a hangjegyeket, a frázisokat és hogy a katarzisokat is ennyire megélje velünk rendezőként. De nem csak ennyi. Ő érzi a drámáját is a dolognak. tehát nem csak a zenéjét, hanem mindenféle bugyrát átjárja velünk ennek a labirintusnak. Ritkán fordul elő, hogy ennyire tapasztalt öreg farkas ilyen keményen dolgozzon velünk. az egész csapattal. Az énekkarral is. Minden egyes szólistával, az énekkar minden egyes tagjával! Ez hihetetlen!

Mi mégis elhisszük, és ezért még nagyobb érdeklődéssel várjuk a ma esti bemutatót. Köszönjük az őszinte válaszaidat.

Szaszák György