Remekül szerepelt a Kassai Thália Színház a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválján, ami a határon túli színházaink legjelentősebb seregszemléje és versenye is egyúttal. A magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium Fődíját ugyan nem sikerült megszerezni, mert ezt az Újvidéki Színház kapta a II. Richárd című  előadásáért, amit rendezőként Dejan Projkovszki vitt színre.
A mi esetünkben a szakmai zsűri azt díjazta, hogy  William Shakespeare a Szentivánéji álom című 1595-ben megírt ötfelvonásos vígjátékát a kassai társulat kellő szakmai ihletettséggel két felvonásban képes volt úgy színre vinni, hogy az korunk valóságát és nyelvezetét is beleépítve nagyon hatásosan szólt a közönséghez. A színházi nyelvezet megújításáért és a formabontó látványvilágáért a zsűri ezt a produkciót megosztott második díjjal jutalmazta, mint ahogyan a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Oxigén című előadását is mégpedig szintén a színházi nyelv radikális újrafogalmazásáért.
Számunkra itt Kassán külön büszkeséget jelent, hogy a kisvárdai fesztiválon a legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjat HÉGLI BENCE vehette át, aki a Szentivánéji álom PUCK szerepét átütő erővel valósította meg. Ugyanezt a díjat kapta a Shakespearei mű fiatal rendezője Matusek Attila. Ő a Szentivánéji álom kapcsán így nyilatkozott a portálunknak: Az összes shakespearei helyzet a mából szólal meg. Nem játszuk azt, hogy pár száz évvel ezelőtt vagyunk, hanem most, ma mit jelentenek ezek az uralkodók, ezek a politikusok, mit jelent ez a fiú, aki szabad akar lenni. Mit jelentenek a szerelmesek benne, mi az ő viszonyuk, hogy léteznek – erről szól a darab.”

A harmadik helyért járó díjon szintén két társulat osztozott: a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadása és a Csíki Játékszín Hegedűs a háztetőn című előadása. A KIM és a Kisvárdai Várszínház közös díját Mészáros Árpád, B. Fülöp Erzsébet, Boros Csaba és Jeli Luca Sára kapta.

/sz/