A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola kisdiákjai március 20-án a klasszikus meseirodalom egyik ismert  meséjét tekintették meg a kassai Thália Színházban  „ A császár új ruhája” címmel, ahol a hősök a valós és a mesés elemek ötvözésével figurázzák ki az emberi butaságot. A cselekmény napjainkban indul, amikor is egy testvérpár, Lilla és bátyja Máté munkát keresnek, de sajnos sikertelenül. Az események során belecsöppennek a hiú császár udvarába. Az öntelt uralkodónak csak azon jár az esze, hogy mindig roppant elegáns legyen. Mániája szegénységbe dönti az országot, sőt még a gyerekek játszóterét is feláldozza.  A főhősök takácsmestereknek adják ki magukat, akik azt állítják, hogy bűvös, csodálatos kelmét tudnak szőni, melyet csak az láthat, aki tisztességes és bölcs.

Az interaktív játék folyamán a nézőtér egyszerre óriási takácsműhellyé változott, ahol a lelkes nézők részeseivé válhattak a turpisságnak. Mindenki buzgón szőtte az uralkodó láthatatlan uszályát, ingét és nadrágját. A császár izgatottan várta, hogy felöltse a varázslatos kelmét, de mivel ő sem látja, attól való félelmében, hogy a nép érdemtelennek tartja a trónra, áradozik csodás öltözékéről, miközben meztelenül vonul alattvalói előtt az ünnepi körmeneten. A saját ostobaságukat szégyellő udvaroncok  dicsőítik a császár új ruháját , de a gyerekek a nézőtéren kiabálni kezdenek : a császár meztelen!

A szellemes és szórakoztató mesében a művészek – Dégner Lilla, Madarász Máté, Rab Henrietta és Szpisák Gyula remekül bújtak hol a kiscsoportos ovisok bőrébe, hol a talpnyaló és hízelgő udvaroncok gúnyájába, valamint szellemesen személyesítették meg a bábu császár személyét is, amit Tóth Gábor rendező valójában papírbábunak imitált.

A gyerekek önfeledten szórakoztak és még hazafelé is dúdolták az ovisok dalát. Remélhetőleg megértették Andersen klasszikus meséjének mondanivalóját és a tanulságot is levonták belőle.

Tóth Mónika