A kassai Szakkay József Szakközépiskolában – a köznyelvben csak kassai ipariként emlegetett nagy múltú oktatási intézményben – ez idő tájt is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy egyrészt a kor műszaki haladásával is lépést tartsanak, másrészt a humán szférába tartozó művészetek új kihívásaira is figyelnek, beavatva ebbe a diákjaikat. Ennek a szemléletnek lett az eredménye, hogy műszaki vonalon az iskola robotépítő csapata már a világbajnokságra készül, ami pedig a humán oldalt illeti, az iskola diákjait a budapesti József Attila Színházba hívták meg egy beavató színházi komédiára. Erről a két eseményről Rigó Gyula az alábbi tudósítást küldte a portálunknak:

Szeptember 24-én rendezték meg Kassán a WORLD ROBOTIC OLYMPIAD (WRO) – Szlovákia 2019 bajnokságot. Az iskolánk csapata (Bodor Levente – IV.A, Babik Ákos – II.C és Herczeg Kristóf – II.A) a robotolimpián első helyezést ért el, így ők képviselhetik Szlovákiát a november elején megrendezendő WRO világbajnokságon, Győrben. Ez a győzelem óriási eredmény annak tükrében, hogy csak ezen az éven kezdték tanítani a robotika szaktantárgyat az iskolában. A tanintézmény egy Interreg pályázat révén szeptemberben három robotkészlettel is gazdagodott, melyek az iskola igazgatónője szerint az bizonyítják, hogy komolyan kezdenek foglalkozni a tantárgy oktatásával és fejlesztésével. A csapat mentorai Mgr. Kovács Andrea, DiS és Ing. Dedinský Lídia, PhD. tanárnők. Gratulálunk a csapatnak és a felkészítőknek az elért fantasztikus eredményhez.

Szakkay József Szakközépiskola tanulói beavató színházi komédián vettek a budapesti József Attila Színházban

A kassai Szakkay József Szakközépiskolában nagyon fontosnak tartják a magyar kultúra, nyelv és irodalom oktatását, az irodalmi szövegek megértését és értelmezését és a velük való játékot. Az iskola tanulói egy fantasztikus beavató színházi előadáson vehettek részt Pesten 2019. október 2-án. A PartVonal Műhely csapatát láthatták, akik azt vallják, hogy a drámát nem olvasni kell, hanem színpadon játszani. Ezért az iskolai tananyag „kötelező” olvasmányát, Molière Tartuffe című vígjátékát állították színpadra nagyon másképp, mint ahogy azt a nézők megszokhatták. Beavató színházi formában játszott a társulat, mely alkalmas arra, hogy a diákok a darab történetét, konfliktusait, viszonyait megértsék és napjainkra vetítve is értelmezni tudják.