Izgalmas hangulatú, alkotói energiával telített volt a Szép magyar beszéd versenyének 2016-os országos döntője, melyet a hagyományoknak megfelelően április 13-16 között az Állami Pedagógiai Intézet az idén is Kassán, a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskolában rendezett meg.

A verseny fontosságáról Vörös Ottó tanár, a zsűri elnöke ezt mondta a portálunknak:

„A modern oktatásban, az európai uniós felmérésekben, az úgynevezett Písa-felmérésekben az egyik nagyon fontos szempont a szövegértés. Amit itt csinálunk, amit itt csinálnak ezek a gyerekek – és amit csinálnak a kollegák,  addig amíg a kiválasztott legjobbak ide érnek, tulajdonképpen a szövegértést tanítják a gyereknek. Ezek a versenyzők példát mutatnak a többieknek abban, hogy hogyan tudunk egy jó szöveget megérteni és megértetni. Meghangosítani úgy, hogy azt élvezze a hallgató. Én azt gondolom, hogy nevelési szempontból is nagyon fontos szerepe van ennek a dolognak.”


Az I. kategóriában – melyben az alapiskolák 4. osztályos tanulói mérik össze a tudásukat – az idén 15 versenyző jutott az országos döntőbe. A zsűri 79 ponttal Méhes Máté, a vereknyei Móra Ferenc Alapiskola tanulójának teljesítményét minősítette a legjobbnak, akinek Nagy Enikő a felkészítő tanára. A második helyen 73 ponttal Deák Eszter, a jókai Gregorovits Lipót Alapiskola diákja – felkészítő tanára: Kovács Erika végzett.  61 ponttal megosztott harmadik helyezést ért el Ucekaj Lara, a kassai Márai Sándor Alapiskola diákja – felkészítő tanára Tóth Mónika  és Esztergályos Zsófia, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola diákja, felkészítő tanára Csepi Katalin.

Az I. kategória versenyzőinek teljesítményét Ledmeczky Gyöngyi, az Állami Pedagógiai Intézet tudományos munkatársa portálunknak így méltatta: „Az első kategóriában ebben az évben főleg a szövegértelmezéssel tapasztaltunk problémákat. Tehát a szövegek felolvasásában nem voltak problémák, csak az értelmezéssel. A szövegalkotásban szintén nem voltak problémák, tehát ott nagyon szépen, gondolatokat alkottak a gyerekek.”

Az alapiskolák felső tagozatosai, a gimnazisták, illetve a középiskolások a II. és a III. kategóriákban versenyeztek. Hogy az értékelésükkor a zsűri milyen szempontokat vett figyelembe, azt Kozmács István elnök így foglalta össze:

„A szép magyar beszéd  – az egy értelmes magyar beszéd. Elegendő a szöveget szépen hangsúlyozva, szép kiejtéssel felolvasni. Úgy kell felolvasni, hogy a hallgatóság számára érthető és világos legyen. Tehát ez volt a legelső szempont. A második szempont, hogy ez hogyan van „meghangosítva”- tehát: hogyan hangzik. Kiemelendő, hogy ez a verseny azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy van egy szövegalkotási része is – ami egyébként szokatlan a szép magyar beszéd versenyeken -, de nagyon hasznos! Ez alkalommal tudjuk megfigyelni, hogy a gyerekek maguk hogyan hoznak létre szövegeket, mennyire világos, vezet-e valahova a mondanivalójuk. Mindezt összegezve mi azt vizsgáljuk: hogyan értelmezi a szöveget, hogyan tagolja, hogyan teszi a szöveget számunkra érthetővé, és ő maga hogyan hoz létre egy szöveget, miként mondja el.”