Akik november 14-én (pénteken) a kassai óvárosi részt készülnek meglátogatni, biztosan meglepődnek. A cukorbetegség világnapja alkalmából a legismeretebb utca a városban szimbolikusan a cukorbetegek fő utcájává (ViaDIA) változik.
A megnyitóra 12 órakor kerül sor a Szent Erzsébet-dóm előtt.

Az érdeklődők rengeteg információt megtudhatnak magáról a betegségről, megmérik vércukorszintjüket, vérnyomásukat, megvizsgáltathatják mennyire hajlamosak az ún. diabéteszes láb kialakulására. Megtudhatják, hogyan előzhetik meg a cukorbetegséget illetve hogyan élhetnek a betegséggel hosszú, teljes értékű életet a legmodernebb gyógymódoknak köszönhetően.

A legtöbb cukorbeteg a kerületben

Szlovákia nagyvárosai közül épp a Kassai kerületben él a legtöbb cukorbeteg. A statisztikák szerint a betegek száma meghaladja a több mint 52 000-et. Kassa lehet az első olyan város, amely megtudhatja átlagos vércukorszintjét.

„A vércukorszint ellenőrzése ugyanolyan odafigyelést igényel, mint a koleszterol vagy a vérnyomás. Akit egy kicsit is érdekel az egészsége, tudnia kell a vércukorszintjének értékét,” – magyarázta Vladimír Uličiansky, kassai diabetológus.

A rendezvény során a vércukorszint-méréseket az orvosok feljegyzik, így a nap végén kiszámolhatják, milyen Kassa átlagos vércukorszintje.

„Nagyon kíváncsiak vagyunk az eredményekre, hogy megállapíthassuk, Kassa városa cukorbeteg-e vagy sem,” – mondta Zbyněk Schroner, diabetológus.

Modernkori járvány?

A Szlovákiai Diabetológiai Társaság ilyen rendhagyó módon szeretné felhívni a lakosok figyelmét az egyre növekvő problémára.

„A diabétesz a harmadik évezred járványa. Abban az esetben, ha terjedését nem sikerül megállítanunk ill. visszafordítanunk, Szlovákiában 2030-ra már több mint 600 000 ember lesz cukorbeteg,“ – figyelmeztet a Szlovákiai Diabetológiai Társaság elnöke, Emil Martinka.

Forrás: korzár.sk