A világ kortárs filmművészetéből válogatva  2019. június 14. és 22.között százhúsz filmet vetítettek le Kassán a nemzetközi mozgóképes szemlén, a 27. Art Film Fest-en. A Műcsarnokban megtartott szombat esti ünnepélyes díjkiosztó és záró ünnepségen Milan Lasica, a fesztivál elnöke igen sikeresnek értékelte ezt a rendezvényt, mégpedig azért, mert a filmek iránt nagy volt a nézői érdeklődés, és szakmai szempontból is igen hasznos volt a megmérettetés. A szervezők azt is konstatálták, hogy négy évvel ezelőtt érdemes volt ezt a szemlét Trencsénteplicből áthelyezni Kassára, mert ez valóban a mozi városa.

A játékfilmek kategóriájában a 12 versenyfilm közül a legjobb film díját az Alejandro Landes rendezte kolumbiai-argentín-holland,-német-svéd, uruguay koprodukcióban készült Monos kapta. Az öt tagból álló nemzetközi zsűri egyike Bandor Éva,a komáromi Jókai Színház művésznője volt, aki már több filmszerepben is emlékezetes alakításokat nyújtott. A díjnyertes filmről portálunknak így nyilatkozott:

„Ez a film azért fontos, mert gyerekekről szól. Aki olvasta Goldingnak a Legyek urát, az lehet, hogy egy kicsit felismeri benne azt, ami ebben a regényben van. Nagyon erős színészi jelenlét van benne! Nagyon erős csapatmunka van benne – ami általában azért mindig egyénekre szétoszlik a filmben egy jobb színészi alakításra. Itt nem tudtunk volna meghatározni jó színészi alakítást és gondolkodtunk, hogy egy csapatos-, egy jó színészi csoport fogja megkapni a színészi alakítás díjat tőlünk, de aztán megegyeztünk, hogy kihozzuk, mint a legjobb filmet!”

Bandor Éva

A legjobb rendezői díjat Kassán a zsűri az amerikai Jonah Hill-nek ítélte a skateboard szubkultúráról Mid 90 címen 2018-ban készített filmjéért. A legjobb női alakításért járó Kék angyal díjat a Lillian című osztrák versenyfilmben megformált néma szerepéért Patrycja Planik kapta. Legjobb férfiszereplőként a Humorista című filmben nyújtott alakításáért az orosz Alexey Agronivich vette át a Kék Angyal -díjat.

A kassai 27. Art Film Fest legnagyobb elismerését, az Arany kamera-díjat  a kinematográfia egyik megújítójaként – a már világszerte elismert magyar filmrendező – Mundruczó Kornél vehette át, akinek a közönség Kassán is láthatta a Jupiter holdja és a Fehér Isten című alkotását – ez utóbbiért 2014-ben a Cannes-i filmfesztivál fődíját is átvehette. A kassai elismerést így fogadta:

„Nekem nagyon jól esett. Azt jelenti, hogy ez a húsz év munka, amit az ember elvégzett – azt értékelik és fontosnak tartják. Én azt éreztem, hogy amit elkezdtem, vagy a mi generációnk elkezdett megépíteni egy új Kelet-Európa képet – ami nem azonos azzal a megszokott időtlen, lassú Kelet-Európa képpel, ami sokáig jellemezte ezt a régiót.  Én arra szerettem volna reflektálni, arra a valóságra, ami engem körbe vesz. És hogy ezek a filmek, amiket én készítettem ilyen hangosan meg tudtak szólalni és fontosak lettek – ezt jelenti számomra ez a díj. Azt jelenti, hogy a mozi milyen hatalmas tulajdonképpen!Mennyire átnyúl a határokon, mennyire megmutatja nekünk azt, hogy embernek kell maradni.”

Prikler Mátyás

A humánum szép gesztusának tekinthetjük azt is, hogy Mundruczó Kornélnak az Arany kamera-díj átadására a filmszemle rendezői Prikler Mátyás, szlovákiai magyar filmrendezőt kérték fel, aki portálunknak nyilatkozva nem titkolta, hogy megtiszteltetéssel tett eleget ennek a feladatnak, és azt sem rejtette véka alá, nagyra értékeli, hogy Kassán nem csak egy életművet, hanem az időszakos kiemelkedő nemzetközi sikereket elérő filmalkotásokat is képesek Arany-kamera díjjal elismerni.

Mivel a kassai nemzetközi filmszemle versenyfilmjei között néhány film érintette korunk legégetőbbé vált problémáját, a migrációt is, Mundruczó Kornéltól megkérdeztük azt is, hogy ő miként gondolkodik erről. Íme a válasza:  „Én megcsináltam a saját filmemet róla, ami jóval előtte volt, mint ahogy kirobbant az egész krízis. Ez egy nagy téma, igen. Azért nagy téma, mert ez egy nagy tükör. Egy olyan tükör, amiben magunkat kell, hogy lássuk: mit reagálunk erre a problémára?!  Én nagyon remélem, hogy Európa európai választ fog rá adni, és nem barbár választ.”

Természetesen kíváncsiak voltunk Mundruczó Kornél legújabb filmterveire is, de erről eléggé titokzatosan és visszafogottan nyilatkozott: „Ami most engem nagyon érdekel: hogy lehet minél közelebb kerülni az emberhez -, és milyen piciben lehet újra megfogalmazni dolgokat? Mennyire sok empátiát sugároz egy adott karakter felé, ahhoz, hogy megértsük. Ilyen értelemben a nagy freskók után – a Fehér istenre, meg a Jupiter holdjára gondolok  – sokkal kisebb dolgot szeretnék, ami inkább egy portré -,  egy egyszerű portré…”

Hogy kiről, vagy esetleg miről fog szólni ez a „portré” most tehát még titok, de reméljük, hogy akár jövőre a 28. kassai Art Film Fest-en már megnézhetjük Mundruczó Kornél legújabb alkotását. Érdeklődéssel várjuk!

Szaszák György